Bácsi: Ez lehet az utolsó nagy dobásom

Miután dzsúdósaink és ökölvívóink érem nélkül fejezték be a riói olimpiát, a birkózókon a sor, hogy kiköszörüljék a csorbát, ami a küzdősportágakon eddig esett. Vasárnap azonnal komoly esélyeink lehetnek, hiszen 75 kilóban egy kolumbiaival melegít a komolyabb feladatokra a világ-, és Európa-bajnok Bácsi Péter.

Vasárnap kezdődnek a birkózóversenyek a riói olimpián, melyen nyolc magyar indul, azaz eggyel többen vívták ki az indulás jogát, mint négy évvel ezelőtt a londoni nyári játékokra. A résztvevők névsora alapján kijelenthető, nemcsak mennyiségi, hanem minőségi javulás is van a mostani csapat mellett, így nem véletlen, hogy a szakvezetés és a szurkolók is bíznak az éremszerzésben mindhárom szakágban.

Persze nem véletlenül hiszen a birkózás az aranyérmek számát tekintve (19) a negyedik legeredményesebb magyar ötkarikás sportág. Legutóbb Athénban a kötöttfogású Majoros István nyert aranyérmet (55 kg), de azóta sem telt el olimpia magyar érem nélkül: Pekingben a kötöttfogású Fodor Zoltán nyert ezüstöt (84 kg), Londonban szintén a kötöttfogásúaknál Lőrincz Tamás (66 kg) lett második, Módos Péter (55 kg) és a szabadfogású Hatos Gábor (74 kg) harmadik.

A riói olimpián a küzdelmeket a kötöttfogásúak kezdik – Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg), Lőrincz Viktor (85 kg) és Kiss Balázs (96 kg) –, akik közül mind a négyen álltak már a világversenyek dobogójának valamennyi fokán. Éppen ezért nem véletlen, hogy Sike András szövetségi kapitány mindenképpen érmet, sőt, kimondva is , aranyérmet vár a kis csapattól. Utóbbit elsősorban a londoni ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamástól és a világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Pétertől, de a kétszeres vb-bronzérmes Lőrincz Viktortól és a 2009-es világbajnok Kiss Balázstól sem tartaná meglepőnek, ha érmesként zárnák a küzdelmeket.

– Lőrincz Tomi most már nagyon megérdemelné azt az aranyat, ráadásul neki kedvezhet az, hogy az ő súlycsoportjában több kiemelkedő képességű versenyző ki sem jutott a riói olimpiára. Vele szemben a 75 és 85 kilogrammos kategória a lehető legsűrűbb mezőnyű, így biztosra veszem, hogy nem lesz egyszerű dolga Bácsi Petinek és Lőrincz Viktornak, ha érmet, ráadásul minél fényesebb medált szeretnének nyerni. A 98 kilogrammosok között Kiss Balázsnak egyfajta jutalomjáték lehet ez a verseny, az, hogy harminchárom esztendősen végre szerepelhet az olimpián. Úgy vélem, az ő súlycsoportjában sem lesz egyszerű a helyzet, biztos, hogy a napi forma dönt majd a tíz-tizenhárom egyforma képességű birkózó között – árulta el a kötöttfogásúak kapitánya, aki 1988-ban a szöuli olimpián nyert aranyérmet.

Bácsi megélné álmait Rióban

Mindenesetre a vasárnap szőnyegre lépő Bácsi Péter az első csatáját már megnyerte: a 2-es Carioca Aréna melletti sátorban sikerrel túlesett a mérlegelésen (74,9 kg). A Ferencváros 33 éves birkózója a sorsolásnál nem volt a legszerencsésebb, ugyanis selejtezőre kényszerül, ám első ellenfele, a kolumbiai Carlos Munoz Jaramillo remélhetőleg csak arra lesz jó, hogy Bácsi bemelegedjen a továbbiakra.

– A kolumbiaival a tavalyi Las Vegas-i világbajnokságon már birkóztam, akkor technikai tussal vertem. Bízom abban, hogy most sem lesz más a végeredmény. Tovább egyelőre nem szeretnék nézni, majd mindennek eljön az ideje. Rióban végre megvalósíthatom az álmomat, amit egész pályafutásom alatt dédelgettem, ez lehet az utolsó nagy dobásom, mert nem hiszem, hogy még egy olimpia belefér az életembe – árulta el az MNO-nak Bácsi Péter.

Belenéztünk a sorsolásába, és a kolumbiai után a nyolcaddöntőban a bolgár Daniel Alekszandrov és az örmény Arszen Dzsulfalakjan mérkőzésének nyertese következhet. A papírforma az utóbbi győzelmét jósolja, aki Bácsihoz hasonlóan szintén világbajnok, a 2015-ös vb-n le is győzte klasszisunkat, aki viszont az ulánbátori kvalifikációs tornán alaposan visszavágott, miután 7-0-ra verte az örményt.

– Ha eljut Peti a negyeddöntőbe, akkor már minden előfordulhat, hiszen a másik ágra került két londoni olimpiai bajnok is, a címvédő orosz Roman Vlaszov és a 66 kilóban épp a mi Lőrincz Tamásunkat verő dél-koreai Kim Hjeon Vu. Ráadásul egymás ellen kezdenek, és szerintem a nyertes eljut a fináléig, és remélhetőleg Petivel csap össze – elemezgette a sorsolást Sike András.

A kötöttfogásúak közül Lőrincz Viktor hétfőn, testvére, Lőrincz Tamás és Kiss Balázs pedig kedden lép szőnyegre.

Lőrincz Tamás kedden a londoni ezüst után aranyat nyerhet a riói olimpián

– Érmekkel jöhetünk haza, ebben biztos vagyok. Viktor előttem egy nappal harcol a 85 kilósok között, és az lenne az igazi, ha boldogan, széles mosollyal az arcán szorítana értem. ez olyan motivációt jelentene a számomra, ami nagyon messze röpíthet – mondta Lőrincz Tamás.

A kötöttfogásúak után a nők következnek, és ha kijön nekik a lépés csütörtökön, akkor mind a korábbi világbajnok Sastin Marianna (63 kg) – akinek ez lesz a harmadik olimpiája –, mind pedig az U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett (75 kg) odaérhet az éremcsatákig.

– Nagyon kevés versenyző képes akár két olimpiai cikluson keresztül is az élvonalban maradni, Marianna viszont 2005 óta, több mint tíz éve a legjobbak közé tartozik, ami bizonyítja klasszis voltát, így minden esélye megvan arra, hogy két, sikertelenül végződő ötkarikás játékok után ezúttal dobogóra álljon. Zsanett napról napra fejlődik, egyre jobb formába kerül, így nem elképzelhetetlen, hogy Rióban már azokat is legyőzi, akiktől az elmúlt időszakban nagyon szoros meccseken szenvedett vereséget – elemezte a női vonal esélyeit Gulyás István szakágvezető.

Sastin Marianna harmadik olimpiáján első érmét szeretné megnyerni

Sastin Marianna sem tartja magát esélytelennek, annak ellenére, hogy: „Kevesebb mint fél évem volt beleerősödni a régi-új súlycsoportomba, emellett át kellett állni egy kicsit más küzdőstílusra is. De éremért megyek Rióba.”

Szabadfogásban a két legjobb magyar, a vb- és Eb-harmadik Veréb István (86 kg) és a többszörös Eb-érmes Ligeti Dániel (125 kg) indul majd a riói olimpián, és mindketten jövő szombaton lépnek majd szőnyegre. A tavalyi év mindkettejük számára gyengébben sikerült, az idei kvalifikációs versenyeken viszont remek formában birkóztak, Ritter Árpád kapitány pedig bízik benne, hogy messzire juthatnak Rióban.

Veréb István meccsről meccsre szeretne fejlődni, célja a dobogó

– Egyértelműen érmet szeretnék nyerni Rióban. Ugyanakkor a mérkőzéseim közben semmi másra, csak az adott meccsre igyekszem majd koncentrálni és próbálom élvezni a birkózást. Nem ártana egy jó sorsolás, de pontosan tudom, ha dobogóra akarok állni, mindenkit le kell győznöm – fogalmazta meg egyértelmű céljait Veréb István.

Mivel a másik két küzdősportág, a cselgáncs és az ökölvívás riói indulói is érmekért utaztak az olimpiára – sajnos, tudjuk, mi lett belőle –, így csak bízhatunk abban, hogy birkózóink valóra is váltják esélyeiket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »