Babits Mihály Emlékévet rendeznek Esztergomban

Babits Mihály Emlékévet rendeznek Esztergomban

Esztergom önkormányzata emlékévet rendez Babits Mihály halálának 75. évfordulója alkalmából, áprilistól decemberig minden hónapban egy-egy programmal tisztelegnek a költő előtt.

Aláírások az esztergomi nyaraló falán. Babits Mihály és Tanner Ilona a látogatók társaságában

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta, hogy pénteken, április elsején a téli szünet után megnyitja kapuit a Babits Emlékház, majd a Központi Kávéházban irodalmi összeállítást mutatnak be a Zsolt Nándor Zeneiskola növendékei.

Májusban a Széchenyi téren Babits megzenésített verseiből ad elő zenés irodalmi emlékműsort a Misztrál Együttes és Sudár Annamária. Az önkormányzat “Ki vagy nekem Babits Mihály?” címmel pályázatot ír ki középiskolásoknak versek megzenésítésre, képzőművészeti alkotásokra és applikáció létrehozására.

Júniusban a múzeumok éjszakáján a Babits Mihály Emlékházban Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, Babits-kutató tart előadást. Augusztusban a soproni Petőfi Színház Babits Jónás könyvét mutatja be a Várszínházban, illetve Szekszárd és Esztergom képviselői közösen róják le tiszteletüket a Kerepesi temetőben a költő sírjánál.

Szeptemberben minden esztergomi középiskolában levetítik Jelenczki István Holt próféta a hegyen című filmjét, melyben Babits Mihály az esztergomi Előhegyen írt verseiből ad elő válogatást Simon Péter. Októberre ünnepélyes faültetést terveznek, a fa mellett márványtáblán örökítik meg a Babits-kutatók neveit.

Az év utolsó két hónapjában a Babits-életművet ismertető előadásokra kerül sor a Főiskola dísztermében, a Laskai Osvát Antikváriumban, illetve a Szent Adalbert Központban. Az előadássorozatban a hallgatók megismerkedhetnek többek között G. Tóth Franciska legújabb kutatási eredményeivel.

Babits Mihály 1924-től 1941-ig a nyarakat Esztergomban, az Előhegyen töltötte, ahol feleségével, Török Sophie-val (Tanner Ilona) 1924-ben egy szoba-konyhás házikót vásároltak, melyet folyamatosan bővítettek. A villát 2009-ben Török Sophie fotói alapján felújították és emlékházzá rendezték be.

Nevezetessége az autogramfal, melyen többek között Radnóti, Illyés, Karinthy, Kosztolányi, Csinszka és Szabó Lőrinc aláírása is felfedezhető.

MTI

The post Babits Mihály Emlékévet rendeznek Esztergomban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »