Azt hiszi, sokat tud önről a Facebook? Nem. Még annál is többet

Nem titok, hogy a Facebook sokat tud rólunk… Pedig még annál is többet.

Ahány kattintás az oldalon, azt a Facebook rögzíti. Nem csak tárolja a kedvelt oldalakat, a bejegyzéseket, a szöveges üzeneteket, az állapotfrissítéseket, hanem a tudatosan és öntudatlanul megosztott információk elemzéséből összeállítja a részletes és pontos profilunkat.

Politikai, vallási hovatartozásról, intim érdeklődésről, vásárlási szokásokról és így tovább.

Minden részlet fontos, hiszen az információkat hirdetőknek értékesítik – minél többet tud a közösségi oldal, annál precízebben célozható reklámokat értékesíthet, s több lesz a bevétele.

Akit érdekel, hogy mit tudhat róla a Facebook, egyszerű és biztonságos megoldás segítségével a színfalak mögé pillanthat.

Az eszköz a sokatmondó Data Selfie nevet viseli és ingyenes, nyílt forráskódú Chrome-bővítményként pár kattintással hozzájuthatunk.

A programot New York-i kreatív stúdió, a Data X fejlesztette. A Data Selfie arra szolgál, hogy feltárja a magunkról hátrahagyott adatnyomokat. Megmutatja, hogy a gépi tanulási algoritmusok miként használják az adatainkat, hogy feltérképezzék a személyiségünket.

Hírdetés

Hogyan működik?

Felhasználja a világ legismertebb mesterségesintelligencia-rendszere, az IBM által létrehozott Watson és a Cambridge-i Egyetem által alkalmazott természetes nyelvi feldolgozást és a gépi tanulási algoritmusokat.

Miután letöltöttük, a Data Selfie elkezdi figyelni, s elemzi a facebookos tevékenységünket.

Az adatokat helyileg tárolja a számítógépen, és nem külső kiszolgálókon.

Csak névtelen adatokat küld a kiszolgálóknak, amelyeket a „Delete” gombbal bármikor törölhetünk.

Nem lehet pontosan tudni, hogy a Facebook mennyit elemez és hasznosít a tudomására jutott adatokból: erről a Data Selfie durva közelítést biztosít. Lásd az alábbi demóvideót (angol nyelvű).

Telepíteni a Chrome böngészőben a jobb felső három pöttyre kattintva, a Beállítások/Bővítmények/További bővítmények letöltése menü választása után, a „Data Selfie”-re keresve tudjuk.

Pár napon belül tanulságos „adatszelfit” fog készíteni nekünk.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »