Azt akarják, hogy Magyarország a 70 éve meghalt zsidókra emlékezzen

Hat városban helyeztek és helyeznek el a holokauszt áldozataira emlékeztető úgynevezett botlatóköveket a napokban – ismertették a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon Budapesten. Szeretném az anyám emlékérét megörökíteni, lakása előtt. Vajon hozzájárul-e az önkormányzat, vagy ez megint csak egy pozitív diszkrimináció?

Magyar Menedék - Badiny

Az Egy kő, egy név, egy emlékezet – Botlatókő/Stolpersteine 2016 elnevezésű, a Mazsike, a Miniszterelnökség és a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért programsorozata augusztus 9-én kezdődött meg Miskolcon huszonöt kő elhelyezésével, majd Nyíregyházán huszonnégy, Debrecenben huszonnyolc, Abonyban két követ tett le a kezdeményező német művész. Pénteken és szombaton Budapesten tizenegy, Győrben pedig öt kő kerül végleges helyére – ismertette Takáts Annamária, a Mazsike ügyvezetője.

A botlatókövek macskakő nagyságú réz emléktáblák, amelyek a holokauszt során meggyilkolt áldozatokra emlékeztetnek utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt, a járdába süllyesztve.

Mivel a járda közterület, szükséges az illetékes önkormányzat előzetes engedélye, amelyet egy rövid kérelemben lehet igényelni, megjelölve a megemlékezés célját, valamint a kihelyezni tervezett botlatókő pontos helyét és elhelyezésének körülményeit.

Kirschner Péter, a Mazsike elnöke elmondta: az egyesület segítségével kétszáz követ helyeztek el az elmúlt két évben Magyarországon. Szeretnének olyan helyekre is botlatóköveket helyezni, akár apró falvakban is, ahol egy-két zsidó család élt, és az is lehet, hogy már senki nem is emlékszik rájuk – ismertette.

Szeretném az anyám emlékérét megörökíteni, lakása előtt. Vajon hozzájárul-e az önkormányzat, vagy ez megint csak egy pozitív diszkrimináció? Vagy az AVO BÖRTÖNEIBEN AGYONVERT MAGYAROKNAK IS “JÁR” ILYEN MŰALKOTÁS?


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »