Azonosították mind a három isztambuli merénylőt – orosz útlevéllel, mosolyogva érkeztek

Azonosították mind a három isztambuli merénylőt – orosz útlevéllel, mosolyogva érkeztek

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy orosz állampolgárságú dagesztáni tagja volt az egyik elkövetője az isztambuli Atatürk repülőtéren végrehajtott hármas öngyilkos merényletnek – írta a Dogan török napilap csütörtökön az internetes oldalán.

Az értesülést hivatalosan még nem erősítették meg. Korábban több napilap is arról számolt be, hogy az orosz állampolgár csecsen származású volt. A Dogan szerint a két társelkövető egy üzbég és egy kirgiz személy volt.

Mindhárman az IÁ “fővárosából”, a szíriai Rakkából érkeztek május végén orosz útlevelekkel Törökországba. Isztambulban az európai oldalon fekvő Fatih kerületben béreltek lakást, a szerződést egy évre írták alá. Az ingatlan két ajtaja közül az egyik vasból készült, a helyiségből többször gázszag szivárgott, a terroristák az ablakot sosem nyitották ki, és függönnyel gátolták az utca felőli belátást – mondta az egyik egykori szomszéd.

A terrorcselekménnyel kapcsolatban a rendőrség Isztambul 16 pontján tartott házkutatásokat. 13 embert őrizetbe vettek, köztük három közép-ázsiai országokból származó személyt.

Az Anadolu állami hírügynökség csütörtökön azt közölte, hogy a török biztonsági erők múlt szombaton, napokkal az isztambuli reptéri merénylet előtt lelőtték az IÁ két szíriai tagját, amikor azok a határon megpróbáltak illegálisan belépni Törökországba. A titkosszolgálat beszámolója alapján az egyik terrorista öngyilkos merényletre készült Ankara vagy Adana városában.

A június 28-i isztambuli merényletsorozatban a legfrissebb közlés szerint 43-an haltak meg. A sebesültek száma 238, közülük 94 ember továbbra is kórházi ellátásra szorul – tudatta csütörtökön Isztambul tartomány kormányzósága.

A török médiában megelégedéssel fogadták, hogy a világ több városában a látványosságok a török nemzeti zászlót idéző megvilágítást kaptak az áldozatok emlékére. A többi között New Yorkban az Empire State Building, Párizsban az Eiffel-torony, Berlinben a Brandenburgi kapu, Mostarban az Öreg híd öltözött piros-fehérbe a Törökországgal való szolidaritás jegyében.

Mosolyogva sétáltak be a repülőtérre, majd hidegvérrel öltek

Új biztonsági felvételek láttak napvilágot az isztambuli reptéren történt hármas robbantás elkövetőiről a török hatóságoknak köszönhetően – írja a Sky News.

Az első támadó a reptér érkezési csarnokában robbantotta fel magát, míg a második felment az emeletre, és az indulásra várakozók között detonálta a magára erősített rommanómellényt.

A harmadik a repülőtér bejárata előtt várta meg, hogy a kimenekülő tömeg odaérkezzen hozzá, és amikor már jó sokan voltak körülötte, felrobbantotta magát.

Már eddig is rengeteg homályos biztonsági felvétel jelent meg a robbantásról, az egyik terrorista letámadásáról és a repülőtérről elkeseredetten menekülő embertömegről, de a legújabb képeken kristálytisztán kivehető, ahogy az első öngyilkos merénylő a pilóta mellett lépked a reptér bejárata előtt (az indulásra várók csarnokához lehetett itt bejutni). Ő volt az első, aki robbantott.

(MTI – Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »