Azonosították Japán utolsó misszionáriusának hamvait

Azonosították Japán utolsó misszionáriusának hamvait

A japán hatóságok április 4-én megerősítették, hogy egy 2014 júliusában Tokióban felfedezett sírban a 18. századi olasz misszionárius, a mártírhalált halt Giovanni Battista Sidotti hamvai nyugszanak.

Giovanni Battista Sidottit (1668–1714) szokás Japán utolsó misszionáriusaként is emlegetni, hiszen őt követően háromszáz évig nem lépett keresztény hithirdető az országba.

Giovanni Battista Sidotti a Japánban zajló keresztényüldözés idején indult Japánba XI. Kelemen pápa engedélyével. 1704-ben érkezett Manilába, ott megtanult Japánul, és 1708-ban bemerészkedett Japánba. Azonnal elfogták, és a sógun egy konfuciánus tudósra, Arai Hakusekire (新井白石) bízta kihallgatását. Ő Sidotti kiváló jellemét és magas műveltségét elismerő beszámolót készített a kihallgatásról. A sógun Hakuseki javaslatára úgy döntött, hogy Sidottit házi őrizetbe helyezi (amire akkoriban nem volt még precedens a Japánba érkező misszionáriusokkal szemben, hiszen elsődlegesen kivégeztették őket), és megtiltja a vele való érintkezést. Őrzését egy idős házaspárra bízták. Mikor azonban kiderült, hogy Sidotti e házaspárt keresztény hitre térítette és megkeresztelte, földalatti börtönbe zárták, ahol nemsokára meg is halt.

Kirishitan Yashiki börtöntérképe, ahol több jeszuita szerzetest is fogva tartottak

Sidotti valószínűsíthető földi maradványaira (a feltárás során megtalált három sír egyikében), Tokyo azon városrészében (Kirishitan Yashiki) találtak rá egy építkezés folyamán, ahol a keresztények börtönei voltak. A misszionárius maradványainak vizsgálatát a Tudományos és Technológiai Nemzeti Múzeum kutatói irányították, akik kizárva a DNS mintából a sajátosan japánokra jellemző elemeket, tisztázták, hogy a legnagyobb valószínűség szerint a palermói származású, 46 évesen elhunyt olasz misszionárius földi maradványaira bukkantak.

Forrás: Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása; Ilsole24ore.com

Fotó: Asahi.com; Ilsole24ore.com; Wikipédia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »