Azok figyelmébe, akik a biztonság kedvéért letakarják webkamerájukat: a fülhallgatón át is lehallgathatók – izraeli kutatók szerint

Izraeli kutatók olyan szoftvert készítettek, ami módosítja a számítógép alaplapjának egyik funkcióját, így szinte bármelyik számítógép felhasználója lehallgathatóvá válik.

Még júniusban derült ki, hogy maga Mark Zuckerberg is leragasztja a kamerát és a mikrofont a laptopján, hogy senki ne tudja megfigyelni. Egy új kutatási eredmény alapján azonban úgy tűnik, jobban tenné, ha a fül/fejhallgatóval is ugyanezt tenné.

Az izraeli Ben Gurion Egyetem szakemberei nemrég bebizonyították, a fejhallgatóval is bárkit le lehet hallgatni. A Wired beszámolója szerint a kutatók egy olyan malware-t (kártékony programot) fejlesztettek, ami képes kihasználni a RealTek audio kodek azon funkcióját, ami kiosztja a bemenő és a kimenő csatornákat a fejhallgató, illetve a mikrofon csatlakozójára. A kettő észrevételen felcserélésével előbbi képes lesz jeleket fogadni, így könnyen lehallgathatóvá válik az áldozat. Mivel a RealTek-chip szinte minden számítógép alaplapján ott van, gyakorlatilag bárki lehallgatható lehet. A dolog annyira jól működik, hogy az áldozat beszédét még 6 méter távolságból is jól érteni.

Hírdetés

A Speake(a)r névre keresztelt program valójában nem rosszindulatú, és csak a tesztelés idején használták – állítják az izraeliek -, ugyanakkor a kutatók szerint nagyon is valós fenyegetést jelenthet. A Wirednek nyilatkozó szakember szerint ugyanis sokan azt gondolják, hogy a mikrofon eltávolítása vagy leragasztása védelmet adhat a lehallgatás ellen, valójában azonban ez egyáltalán nincs így.

A csapat eddig csak számítógépeken tesztelte a dolgot, de valószínűsítik okostelefonokon és táblagépeken is elvégezhető a módosítás.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »