Az utolsó pillanatban: megmentenék a fekete mangalicát

A fekete mangalica megmentése érdekében közös kutatási programot indít a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, valamint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) – jelentették be az együttműködés vezetői pénteken a debreceni Farmerexpón sajtótájékoztatón.

Az ötéves kutatási program legfontosabb célja a fekete mangalica kitenyésztése és elismertetése önálló fajtaként – jelezte Komlósi István, a mezőgazdasági kar dékánja. Hozzátette: a kutatás során olyan párosítási terveket alakítanak ki, amelyekkel mérsékelni lehet a rokontenyésztést, és ezáltal olyan családok, vonulatok jöjjenek létre, hogy a feketemangalica-populáció önállóan fennmaradjon.

A professzor elmondta: a 20. század elején még mind a négy mangalicafajta – a szőke, a vörös, a fecskehasú és a fekete – is köztenyésztésben volt, de a fekete a század első harmadában eltűnt a tenyészetekből.

Tóth Péter, a MOE elnöke hozzátette: 200 tenyészetben mintegy 9500 mangalicakoca van az országban, az elismertetésre váró fekete mangalica egyedszáma mindössze 150.

Debrecen világközpont lesz

Évente 60 000 mangalica kerül piacra Magyarországon, de ebből csak 25 000-et dolgoznak fel vágóhídon, a többit családi gazdaságokban fogyasztják el, illetve értékesítik. A vágóhídon feldolgozott állatok kétharmada exportpiacra kerül, főként Spanyolországba, Németországba, Angliába és a skandináv országokba, ezenkívül Japánba, Szingapúrba és Hongkongba is jut az ősi magyar fajtából – sorolta az egyesület elnöke.

Tóth Péter bejelentette: elsősorban japán és USA-beli hobbi-mangalicatenyésztők kezdeményezésére ősszel Debrecenben megalakítják a nemzetközi mangalicaszövetséget. Ezzel Debrecen az őshonos zsírsertések tenyésztése és a hozzá kapcsolódó kutatások világközpontja lesz – jelezte a debreceni központú országos egyesület elnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »