Az utolsó mohamedán is megunta az éhségsztrájkot Horgosnál

Az utolsó mohamedán is megunta az éhségsztrájkot Horgosnál

Véget vetettek éhségsztrájkjuknak a jelenlegi szerb-magyar határ közelében, Horgosnál tiltakozó migránsok – mondta el a közmédia helyszíni tudósítója pénteken az MTI-nek. A Belgrádból gyalog Horgosra vonult migránsok hat napja próbálták elérni, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt.

A szerb-magyar gúnyhatár melletti tisztásra vasárnap 130-an érkeztek meg Belgrádból, ahonnan eredetileg 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak még múlt pénteken. Közülük azóta sokan feladták az éhségsztrájkot, és a közeli tranzitzónába mentek, majd többen újra csatlakoztak a csoporthoz.

Péntek délelőtt még csaknem ötvenen voltak, akik kitartottak, sokan közülük kimerült állapotban vannak.

A migránsok hosszú tanácskozás után döntöttek úgy, hogy követeléseik nem találtak meghallgatásra, ezért nem látják értelmét a további éhségsztrájknak.

A bevándorlók korábban azt mondták: azért jöttek, hogy a határzár és a menedékkérők beengedésére vonatkozó szigorú szabályok ellen tiltakozzanak és végkimerülésig kitartanak.

A szerb hatóságok felajánlották számukra, hogy buszokkal elszállítják őket Szabadkára, Belgrádba vagy Sídre, az erre a célra felállított menekültközpontokba, ahol élelmet és orvosi ellátást kapnak.

Annak, hogy valamelyik tranzitközpontba kerülhessenek és beadhassák menedékkérelmüket Magyarországon, az a feltétele, hogy a Szerbiában létesített befogadóállomások egyikében regisztráljanak.

Nem hivatalos adatok alapján nagyjából ötezer migráns tartózkodik Szerbiában, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adatai szerint „csak” 3600-an vannak.

Közülük 600-700 Belgrádban, a buszállomáshoz közeli parkokban, a szabad ég alatt tartózkodnak. Csak az elmúlt egy napban 160 újabb migráns csatlakozott hozzájuk, de naponta többen el is hagyják a fővárost, rendszeres buszjáratokkal, Szabadka és Zombor irányába távoznak.

(MTI – Híradó nyomán)

Előzmények:

Kórházban ápolják a követelőző jövevényeket

Még nem adta fel a Horgosnál éhségsztrájkolók egy része

Kifulladt a nagy "menekült-éhségsztrájk" Horgosnál, anarchisták lázítják őket

Éhségsztrájkkal üzenne Brüsszelnek a migránshorda Horgosnál

Korábban írtuk: Belgrád lassan megtelik Zsohár-zsánerekkel


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »