Az utolsó gyártó is feladta: nem lesz többé videomagnó

A technika fejlődése mindig magával hozza a búcsút is, mármint abban az értelemben, hogy idejétmúlt eszközök, ha tetszik, ha nem, végleg eltűnnek a palettáról – olvashatjuk a hvg.hu cikkében.

 

Valaha, még a 70-es években igen nagy szó volt a videomagnó, azonban ahogyan az új formátumok (DVD, Blu-ray, Ultra HD Blu-ray) egyre jobb képminőséget kínáltak, sokan eltávolodtak a videomagnótól, míg végül a streaming szolgáltatások (pl. Netflix) végleg megpecsételték a sorsukat.

 

Legfeljebb csak elvétve, valamilyen kis eldugott üzletben lehet ilyen lejátszó-készüléket látni, bár a Funai cég állítólag még tavaly is vagy 750 ezer darabot értékesített. Ez a cég egyébként Sanyo márkanév alatt is árult videomagnókat, többek között Észak-Amerikában. Egyszer azonban minden véget ér, és a japán Nikkei szerint utolsó mohikánként végül a Funai is feladta, és a hónap végén beszünteti a termelést, alkatrész-beszerzési gondokra hivatkozva.

 

A Funai egyébként 1983-ban kezdett videomagnókat forgalmazni, akkor, amikor ádáz harcot vívott egymással a VHS és a Sony Betamax formátum. Az előbbi gyorsabb előre és hátra tekerést, míg az utóbbi jobb képminőséget kínált – a felhasználók akkor inkább a gyorsaságra szavaztak, és 2002-ben meg is szűnt a Betamax formátum.

 

forrás: hvg.hu
kép: posot.de


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »