Az USA megharagudott az elnök beszólására

Behívatták a washingtoni külügyminisztériumba a Fülöp-szigeteki ügyvivőt, mert Rodrigo Duterte, a szigetország elnöke durván sértő megjegyzéseket tett az Egyesült Államok manilai nagykövetére, Philip Goldbergre.

A minisztérium szóvivője hétfői sajtóértekezletén elmondta, hogy Goldberg sokszoros nagykövet és az egyik legtapasztaltabb amerikai diplomata. Részleteket azonban nem közölt arról, hogy a minisztérium tisztségviselői mit mondtak Patrick Chuasoto ügyvivőnek.

A Hszinhua kínai hírügynökség úgy tudja, Duterte elnök „meleg nagykövetnek” nevezte Goldberget, és egy másik, trágár kifejezéssel is illette egy katonákkal folytatott megbeszélésén. „Elegem van belőle. Nyilatkozataival beleavatkozott a Fülöp-szigetek belpolitikájába a választásokkor, amihez nincs joga” – jelentette ki még Duterte.

Goldberg azt mondta az amerikai médiának adott egyik nyilatkozatában, még a májusi Fülöp-szigeteki elnökválasztás előtt: az Egyesült Államok nem hunyhat szemet afölött, hogy bárki lenézően beszél a nőkről vagy elbagatellizálja az olyan súlyos bűncselekményeket, mint a nemi erőszak. Ezzel arra utalt, hogy Duterte a választási kampányban egyebek között azt mondta az 1989-es davaói börtönlázadásban megerőszakolt és meggyilkolt ausztrál misszionárius nővérről, Jacqueline Hamillről: olyan gyönyörű volt, hogy neki – mint a város akkori polgármesterének – kellett volna először erőszakot tennie rajta. Később úgy nyilatkozott, hogy nem viccelt, komolyan mondta ezt, majd mégis bocsánatot kért, és azt mondta, megjegyzése pusztán „macsóbeszéd” volt.

Duterte arról volt ismert polgármesterként, hogy úgynevezett halálosztagokkal gyilkoltatott meg csaknem ezer, bűncselekmények elkövetésével gyanúsított embert. Nem tagadta ezeket a vádakat, sőt azzal kérkedett, hogy a bűnözők megölésével tették Davaót az egyik legbiztonságosabb várossá a szigetországban.

Bírálói azt mondták Dutertéről a választási kampányban, hogy nincs elképzelése a gazdaságról, és stílusbeli hasonlóságok miatt „a Kelet Donald Trumpjának” nevezték.

A távozó Benigno Aquino III államfő több alkalommal megpróbálta eltántorítani a választókat attól, hogy Dutertére szavazzanak, mert attól tartott, hogy aláássa az ország eredményeit a demokrácia és gazdasági növekedés terén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »