Az USA azt kéri Oroszországtól, gyakoroljon nyomást Damaszkuszra

Az USA azt kéri Oroszországtól, gyakoroljon nyomást Damaszkuszra

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn ismét azzal a kéréssel fordult Szergej Lavrov orosz külügyminiszterhez, hogy gyakoroljon nyomást a szír vezetésre a bombázások leállítása érdekében.

Kerry – aki Obama elnök kíséretében Vietnamban tartózkodik – telefonon egyeztetett Lavrovval. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Kerry hívta Lavrovot, s arra kérte, hogy a Moszkva szövetségeseként elkönyvelt szíriai kormányra “gyakoroljon nyomást annak érdekében, hogy azonnal hagyja abba a légicsapásokat Damaszkusz környékén és az Aleppóban lévő ellenzéki erők és ártatlan civilek ellen”.

A két külügyminiszter között – az amerikai külügyminisztérium szerint – nem ez volt az első egyeztetés az elmúlt napokban. Az Egyesült Államok és Oroszország az úgynevezett bécsi békefolyamat értelmében támogatja a szíriai rendezést. John Toner külügyi szóvivő hétfői nyilatkozata szerin Oroszországnak különleges felelőssége van abban, hogy nyomást gyakoroljon a damaszkuszi rendszerre, annak érdekében, hogy véget vessen a civilek életét követelő támadásoknak, tegye lehetővé a humanitárius segítség azonnali eljuttatását és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ellenségeskedések beszüntetéséről szóló megállapodást. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »