Az uniós választók megszívatnák a briteket

MTI nyomán

A Brexit-kampány populizmusának negatív hatásairól lassan kötenyi cikk és tanulmány születik. Ám a jelek szerint a referendumot követő brüsszeli gyűlöletkampány is megtette a hatását a közvéleményre.

Német, francia, svéd és finn választók szerint az EU ne ajánljon “nagylelkű” alkut Nagy-Britanniának az EU-val folytatott kiválási (Brexit) tárgyalásai során – derül ki egy pénteken közzétett közvélemény-kutatásból.

 A YouGov közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés szerint a németek és a franciák ellenzik leginkább a britek támogatását a tárgyalásokon. Mindkét ország válaszadóinak

53 százaléka úgy tartja, hogy Nagy-Britannia ne számítson szívességre,

míg 27 százalékuk szerint az uniónak nagylelkű ajánlatot kellene tennie.

Továbbá a válaszadók hozzávetőleg fele az EU két legbefolyásosabb tagállamában elmondták, hogy csak abban az esetben támogatnák egy szabadkereskedelmi egyezményt Nagy-Britanniával, ha az Egyesült Királyság továbbra is engedélyezi az uniós polgárok számára a szabad letelepedést és munkavállalást az országban.

A június 23-án tartott, Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését eredményező népszavazáson a Brexit-pártiak fő kampánytémái között szerepelt az EU egyik alapelvének, a munkaerő szabad áramlásának elutasítása.

A közvélemény-kutatás szerint, amelyet öt EU-tagállamban végeztek el, mindössze Dániában támogatták, hogy nagyvonalú alkut ajánljanak az Egyesült Királyságnak. A YouGov június 30. és július 5. között 2045 embert kérdezett meg Németországban, 1008-at Franciaországban és Finnországban, Dániában és Svédországban pedig államonként nagyjából 1000-et.

Nagy-Britanniának hivatalosan értesítenie kell az EU-t kilépési szándékáról, amit követően a Brexit-tárgyalások akár két évig is elhúzódhatnak. A felmérések jó esélyt mutatnak arra, hogy Theresa May kerülhet ki győztesen a brit miniszterelnöki székért folytatott versenyben. Ő elmondta: nem hivatalos tárgyalásokat akar folytatni az EU-val a kilépési alku keretfeltételeiről, mielőtt aktiválnák a folyamatot elindító 50. cikkelyt a Lisszaboni Szerződésből.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »