Az uniós tej hamarosan elterjedhet az ukrán piacon

Az uniós tej hamarosan elterjedhet az ukrán piacon – fejtette ki véleményét Olekszij Dorosenko, az ukrán kereskedelmi központok beszállítói szövetségének elnöke a Golos.ua hírügynökségnek adott kommentárjában.

„Ukrajnában jelenleg a tejtermelés csökkenő tendenciát mutat, amelynek fő oka, az hogy csekély mennyiségű olyan magánfarm van az országban, ahol szarvasmarha tenyésztéssel foglalkoznak, mivel ezeket a jelenlegi gazdasági helyzetben egyszerűen nem éri meg működtetni.” – jegyezte meg a szakértő.

Dorosenko szavai alapján jelenleg Ukrajna a tejtermékek tekintetében csupán 55 százalékban biztosítja az ország szükségleteit, a többi terméket Európából exportálja. Az EU-ban az utóbbi időben jelentősen növekedett a tejtermelés, ami azt jelezheti előre, hogy igen rövid idő alatt az európai tejtermékek átvehetik az uralmat az ukrán piacon.

A szakértő biztos abban, hogy a tejtermékek növeléséhez Ukrajnában hatalmas befektetésekre, olcsó hitelekre lenne szükség.  Az ország belsejében erre nincs pénz, az európai befektetők pedig jelenleg tömegével vonulnak ki az ukrán piacról. Emiatt pedig egyelőre nincs értelme a tejtermelés növekedéséről beszélni. Az elkövetkező években is hasonló mértékű lesz az ukrajnai tejtermelés, a tejtermékek pótlását pedig európai exportból fogják megoldani – tette hozzá Dorosenko.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: ukrajnai hírek, tejtermékek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »