Az uniós polgárok nagy része szerint aggasztó a migrációs helyzet

Az uniós polgárok többsége támogatja a migránsok kvóta szerinti elosztását a tagállamok között – a kormány kedvenc tanácsadó cége is erre jutott. A Századvég az unió 28 tagállamában országonként 1000 embert kérdezett meg a bevándorlásról és a terrorizmusról. A reprezentatív felmérés szerint az uniós országok közül Magyarországon a legnagyobb a kvóta elutasítottsága.

Az Európai Unió lakosságának 84 százalék aggasztónak tartja az illegális bevándorlás kérdését, kétharmaduk pedig úgy látja: a bevándorlási hullám növeli a terrorizmus kockázatát. A migránsok elosztásáról szóló uniós kvótát viszont 53 százalék támogatja és csak 37 van ellene.

„A kvótatervnek európai szinten nézve azért nincs elsöprő támogatottsága. Nagyon megosztó kérdés. Ez azért fontos, hiszen Európát ma számos probléma gyötri, ezek közül talán a legsúlyosabb a migráció és egy ilyen helyzetben előállni egy ilyen tervvel, ami ennyire megosztja a tagállamokat és magukat a választópolgárokat is, az semmiképpen sem szerencsés, nem csökkenti, hanem valószínűleg növeli a feszültséget az európai tagállamok között” – vélekedett Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

Lánczi Tamást szerettük volna megkérdezni, hogy milyen adatok alapján látja megosztónak a kérdést, a milliárdos állami megbízásokkal kistafírozott alapítvány vezetője azonban erről nem volt hajlandó beszélni.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint fontos az októberi kvótanépszavazás. Tuzson Bence úgy gondolja, Nyugat-Európában azért lehet magas a kvóta támogatottsága, mert ebben látják annak lehetőségét, hogy elviszik a már náluk lévő migránsokat.

„Az Európai Bizottság úgy néz ki, hogy e tekintetben elfogadja és támogatja Soros György javaslatát arra vonatkozóan, hogy ezeket az embereket osszák szét Európában. A szétosztásnak azért vannak következményei is, engedjünk be minél több embert és osszuk szét őket Európában és ezt valamilyen formában természetesen finanszírozni kell, és ennek a finanszírozási lábát úgy kívánja ez a Soros-javaslat megteremteni, hogy egyrészt újabb adót, egy üzemanyagadót vagy benzinadót akar kivetni Európa polgáraira” – mondta a kormányzati kommunikációs államtitkár.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint az unió már most nagy bajban van. „Olaszország gazdasága romokban, Görögországról már nem is beszélünk. Spanyolország kormányozhatatlan, Katalónia, Baszkföld is önállósodni akar. Svédország, Dánia, Norvégia és Németország a migrációs krízis következményeivel birkózik. És itt a konfliktusos viszony a határainknál Oroszországgal, és mindannyian tudjuk, mi történt Törökországban. Ha ebben a kényes helyzetben az európai elit továbbra is a homokba dugja a fejét és közben az egyre mélyebb integrációt erőlteti, az unió amúgy is recsegő-ropogó építménye simán összedőlhet” – fejtette ki Schmidt Mária.

A Századvég felmérése alapján az októberi népszavazás előtt 3 hónappal a magyarok 85 százaléka elutasítja a menekültek kvóta szerinti szétosztását, ez a legmagasabb a 28 uniós tagállam között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »