Az unióból való kilépéssel kampányol a volt polgármester

Az unióból való kilépéssel kampányol a volt polgármester

Az unióból való kilépésért kampányol a legnépszerűbb brit konzervatív politikus. Boris Johnsont uniós kérdésekben kétszer annyian tartják hitelesnek, mint a kormányfőt, David Cameront. Ha a kilépést pártolók győznek a június 23-i népszavazáson, abba a miniszterelnök, Cameron is belebukik. Boris Johnson már jelezte, szívesen lenne miniszterelnöke az unióból kilépett Nagy-Britanniának.

Nehéz helyzetbe lavírozta magát a brit kormányfő. James Cameronnak sikerült ugyan újratárgyalnia hazája uniós tagságának feltételeit, további kedvezményeket és felmentéseket kialkudva, de ez is kevés lehet, a kilépést támogatók meg is nyerhetik a választást. Köszönhetően nem kis részben saját párttársainak.

„Ha a kilépésre szavazunk június 23-án, és visszaszerezzük a hazánk, demokráciánk és gazdaságunk feletti irányítást, akkor korábban soha nem látott mértékben virágzásnak indul országunk” – ezekkel a szavakkal indította kampányát Boris Johnson volt londoni polgármester, a Konzervatív Párt népszerű politikusa, aki Cameron miniszterelnöki posztjára pályázik.

A megosztott Konzervatív Párttal szemben a Munkáspárt egységes, és a bent maradás mellett kampányol. Jeremy Corbyn pártvezető markáns baloldali programmal állt elő. Szerinte a bérből és fizetésből élők szenvedik majd meg a leginkább a kilépést, például a jelenleg 48 órában megszabott heti munkaidőplafon eltörlése miatt. „A munkaidő maximum eltörlésére törekszenek. Csökkenteni akarják azt a négy hét hosszúságú fizetett szabadságot, amit Európa-szerte sikerült kivívnunk. Egyetlen elképzelésük van, a megszorítás. Növelni akarják a profitot az egyik oldalon, a másikon pedig fokozni akarják a nyomorúságot” – mondta Jeremy Corbyn.

A gazdaság sem egységes: a közepes és kisvállalkozások vezetői inkább kilépnének az unióból, míg a londoni City és a nagyvállalatok az unióban maradást támogatják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »