"Az Unió bizonyítsa be: meg tudja védeni külső határait"

Az Európai Parlament plenáris ülésének újabb migrációs vitájában, a Bizottság a külső határok védelmét, az illegális bevándorlók számának csökkentéséről beszélt, miközben sürgette a Görögországba érkezettek kvóták szerinti elosztását. Gál Kinga hozzászólásában hangsúlyozta, hogy ami fél éve zajlik az Unió külső határain, az destabilizálja Európát, a Nyugat Balkánt, ezért már nincs vesztegetni való idő.

Gál Kinga szerint “az a tény, hogy immár fél éve, hogy az Unió a szavakon túl, tettekben nem tud, vagy nem is igazán akar úrrá lenni a helyzeten a külső határain, destabilizálja egész Európát. Destabilizálja a Nyugat-Balkánt, és ez nagyon komoly következményekkel jár. Ezért minden olyan intézkedés üdvözlendő, amelyik véget vet annak, hogy ellenőrzés nélkül, illegálisan lehessen a balkáni úton vándorolni. Minden intézkedésre égető szükség van, ami a külső határokon helyre állítaná a rendet”.

A néppárti alelnök szerint folyamatosan az erősödő menekültválságról beszél a Bizottság, a média, pedig ők is tudják, az érkezőknek töredéke szíriai, töredéke jogosult menekültstátuszra. Az ő esetükben a szolidaritásnak és konkrét segítségnek sok formája lehet. Ugyanakkor, mutatott rá Gál Kinga, a többség nem menekült, a bevándorló tömeg a jobb élet reményében küzd, kerül az embercsempészek csapdájába, kockáztatja saját és gyermeke életét, és az ő esetükben egyetlen tagállam sem kötelezhető befogadásukra. Ezt a tömeges illegális bevándorlást meg kell állítani.

“Józan elvárás a polgáraink részéről, hogy az Unió bizonyítsa: úrrá tud lenni a határain uralkodó állapotokon, meg tudja védeni külső határait” – mondta Gál Kinga. A fideszes politikus hozzátette: “Nincs vesztegetni való időnk, égető szükség van világos üzenetekre, cselekedetre és eredményekre”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »