Az UNICEF 2015-ös jelentése szerint Szíria a világ legveszélyesebb országa a gyermekek számára

Az UNICEF 2015-ös jelentése szerint Szíria a világ legveszélyesebb országa a gyermekek számára

Március 14-én, hétfőn tették közzé az UNICEF 2015-ös évre vonatkozó jelentését. A gyermekek helyzetéről szóló dokumentum szerint a Szíriában dúló háború az ott élő gyermekek 80%-át érinti közvetlenül, 70%-uk pedig szegénységben él.

Szíria lakossága a 2013-as adatok szerint 22,8 millió fő volt, a népesség az elvándorlás következtében az utóbbi években körülbelül egymillióval csökkent, annak ellenére, hogy a népességnövekedés üteme 2,45 százalék. Szíria lakosainak közel fele 15 évesnél fiatalabb. „A szíriai gyermekek 80%-át érinti közvetlenül a háború, 70%-uk szegénységben él. A háború nem kíméli a polgári lakosságot sem, bombatámadások érnek lakásokat, iskolákat, kórházakat, kerteket és parkokat, ahol a gyerekek játszhatnának” – tájékoztatott Peter Salama, az ENSZ gyermekalapja közel-keleti és észak-afrikai térségi igazgatója.

A Nincs biztos hely a gyermekek számára címmel publikált UNICEF-jelentés 1500 esetet sorol fel, melyek a gyermekeket sújtották 2015-ben. 60%-uk légicsapás volt, a támadások súlyos sérüléseket vagy halált okoztak. Az esetek harmada az iskolában vagy az utcán érte a gyermekeket.

A Szíriával szomszédos országokban a menekültek száma a tízszeresére nőtt 2012 óta. A menekültek fele gyermek.

„A háború öt esztendeje alatt a gyermekek milliói váltak egyik napról a másikra felnőtté – magyarázza Peter Salama –, és valójában a gyermekek vívják a felnőttek háborúját, mivel nem járhatnak iskolába, helyette munkára és katonai szolgálatra kényszerítik őket. Sokkal korábban házasodnak, amire sem lelkileg, sem értelmileg, sem fizikailag nem érettek még.” Az UNICEF-jelentés szerint a fegyveres erők a legnagyobb számban 15–17 éves korú fiúkat soroztak be  katonának a háború első éveiben, de egyre gyakoribbá válik a mind fiatalabbak katonai szolgálatra kényszerítése: 2015-ben a frissen besorozottak fele 15 évnél fiatalabb volt. Ezek a gyerekek rövid kiképzés után hamarosan bevetésre kényszerülnek, és gyakorta a legveszélyesebb küldetéseket bízzák rájuk. A szembenálló felek, akár oroszbarát kormányerők, akár Amerika-párti ellenzékiek, egyaránt bevetnek gyermekkatonákat.

Az egyik legnagyobb kihívás a gyerekek oktatásának biztosítása. Az UNICEF-jelentés szerint Szíria 44%-a kiskorú, 10,5 millió gyermek, akiknek harmada nem jár iskolába, 2,1 millió Szíriában és 700.000 pedig a szomszédos országok menekülttáboraiban. Ezeknek a gyerekeknek nem mások politikai érdekei fontosak, hanem a jövőjük forog kockán. Hamarosan elveszítik esélyüket arra, hogy felépíthessék a jövőjüket – ahogy már elvesztették otthonaikat, iskoláikat és közösségeiket” – olvasható a jelentésben.

A jelentés öt lépésben sorolja fel a gyermekek védelmét szolgáló intézkedéseket:
1. Vessenek véget a gyermekek jogai megsértésének.
2. Fejezzék be a támadásokat és javítsák meg a humanitárius segélyek eljutását Szíriába.
3. Biztosítsanak 1,6 milliárd dollárt 2016-ra a gyermekoktatás körülményeinek a megjavítására.
4. Adják vissza a gyermekek méltóságát és erősítsék meg pszichológiai jólétüket.
5. Alakítsák át a pénzügyi ígéreteiket elkötelezettségekbe.

Az UNICEF 2016-ban az igényelt segítség mindössze 6 %-át kapta meg a szíriai gyermeksegély-program végrehajtására.

Az UNICEF 2014-ben Szíriában januártól november közepéig 113 millió dollárt (31,5 milliárd Ft-ot) fordított a szír gyerekek megsegítésére, 2,9 millió 5 év alatti szír gyereket oltott be gyerekbénulás ellen, 15,6 millió ember számára biztosított tiszta ivóvizet, 2,8 millió szír gyerek számára biztosított oktatási segédanyagokat, tanszereket, 127 000 gyereknek nyújtott pszichoszociális támogatást, több mint 609 000 otthonát elhagyni kényszerült gyereket látott el higiéniás csomagokkal, több mint 735 000 menekült gyerek számára osztott szét a téli időjárásnak megfelelő öltözéket.
Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) a jelentése a nigériai humanitárius helyzetről

1,4 millióra emelkedett a Boko Haram szélsőséges iszlamista lázadócsoport miatt otthona elhagyására kényszerült gyermekek száma Nigériában és a környező országokban – közölte pénteken az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). A szervezet jelentése szerint az elmúlt öt hónapban mintegy félmillióan menekültek el otthonukból a Boko Haram támadásainak jelentős növekedése miatt. A lázadócsoport hat éve harcol, hogy iszlamista államot hozzon létre Nigéria északkeleti részén, a harcokban ezrek haltak meg és 2,1 millió ember vált belső menekültté, többségük gyermek. „Csak Nigéria északi részében csaknem 1,4 millió gyermeket kényszerítettek otthona elhagyására. Több mint felük 5 év alatti. További 265 ezer gyermek vált otthontalanná Kamerunban, Csádban és Nigerben” – olvasható az UNICEF közleményében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió, spiegel.de, youngcaritas.at

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »