Az ukránok a menekülteket is befogadnák a vízumért

Ukrajna önként vállalhatná az Európai Unióba érkezett migránsok egy részének befogadását, cserébe az ukrán állampolgárok EU-s vízummentességéért – vetette fel Szerhij Petuhov, az ukrán igazságügy-miniszter helyettese hétfőn a Facebookon.

Ukrajna papíron már az idei év vége előtt mentesülhet az uniós utazási korlátozásoktól, legalábbis a múlt héten erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök és Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke. Azonban Petuhov kijelentése szerint mégsem bíznak annyira az EU-ban, és ajánlatot tettek, hátha akkor hamarabb vízummentességhez juthatnak.

A miniszterhelyettes ugyanis hétfőn a Facebookon felvetette: készek befogadni az unióba vágyó szír és iraki migránsok egy részét, cserébe, ha lazítanak az ukránok beutazási feltételein. Ukrajna felvetése szerint „például Hollandia teljes kvótáját átvállalhatná” – idézi bejegyzését az MTI. Kifejtette, hogy ezzel Kijev komoly jelét adhatná szolidaritásának az európai problémák közös megoldásában.

Petuhov ötlete viszont nem tetszett mindenkinek: sokan felháborodtak a bejegyzésén. Az egyik érv szerint az országnak az is gondot okoz, hogy a kelet-ukrajnai háború elől menekülőket elhelyezzék, nem hogy még az EU problémáival is megbirkózzanak. Az állami határőrszolgálat egyik munkatársa arra emlékeztette Petuhovot, hogy Ukrajnának másfél millió belső menekültről kell gondoskodnia.

Ihor Moszijcsuk, az Oleh Ljasko vezette ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője kijelentette, hogy kezdeményezni fogja a miniszterhelyettes leváltását posztjáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »