Az ukrán titkosszolgálatot sejtik a Luhanszki Népköztársaság elnöke elleni merénylet mögött

Két büntetőeljárást is indítottak az Ihor Plotnickij luhanszki vezető ellen végrehajtott, sikertelen merénylet miatt – közölte Alekszandr Alekszandrov, a magát önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság ügyészségének szóvivője vasárnap.

Szombaton Luhanszkban Plotnickij autója mellett robbanószerkezet lépett működésbe, a kelet-ukrajnai szakadár vezetőt – a terület “elnökét” – sérülésekkel kórházba szállították. A helyi hatóságok szerint Plotnickij mellett mások is megsebesültek, de életük nem forog veszélyben.

Alekszandrov szerint a luhanszki főügyész még a merényletkísérlet napján utasítást adott büntetőeljárás indítására egyfelől állami tisztségviselő ellen végrehajtott merényletkísérlet, illetve másfelől előre kitervelt módon csoportosan – közveszélyes eszközzel – elkövetett, két vagy több ember életét veszélyeztető bűncselekmények miatt.

A szóvivő hozzáfűzte: még körözik az elkövetőket a szakadár köztársaság biztonsági erői. Őket akár életfogytiglani szabadságvesztés is fenyegetheti.

Alekszandrov továbbá elmondta: a legvalószínűbb verzió az, hogy ukrán diverzánsok hajthatták végre a merényletet. Szombaton Andrej Morocsko, a helyi rendőrség szóvivője azt állította, hogy a lehallgatott rádióforgalom alapján az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) köze van a merényletkísérlethez.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »