Az ukrán parlament alelnöke szerint az EU "arcátlanul" fékezi Ukrajna vízummentességét

Irina Herascsenko, a kijevi parlament alelnöke szerint az Európai Unió “arcátlanul” fékezi Ukrajna EU-s vízummentességét és társulási megállapodásának teljes ratifikációját.

Az államfőt támogató párt politikusa szerdán Facebook-oldalán írt bejegyzésében emlékeztetett: három évvel ezelőtt Viktor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán leváltott ukrán elnök elnöksége idején még az Európai Unió minden kockázatot vállalt volna azért, hogy Ukrajna aláírja vele a szabadkereskedelmi megállapodást is tartalmazó társulási szerződést, és ily módon kikerüljön az orosz érdekszférából.

“Az unió igyekezett mindenáron meggyőzni Janukovicsot a megállapodás aláírásáról. Tette ezt annak ellenére, hogy akkor Ukrajnában politikai okokból börtönöztek be embereket, brezsnyevi pangás, megakorrupció jellemezte Ukrajnát, semmiféle reformok nem zajlottak, a hatalom eközben nyomást gyakorolt a sajtóra és az ellenzékre” – mutatott rá Herascsenko. Szavai szerint akkor az EU-t egy dolog rémisztette, hogy elveszíti Ukrajnát, és Oroszország tovább terjeszkedik a posztszovjet térségben.

Az alelnök hangsúlyozta: mostanra több ezer halálos áldozatot követelt Ukrajnától az, hogy Európa “előretolt állása legyen a totalitárius orosz rezsim” nyugati terjeszkedésének megfékezésében, s az ukránok nap mint nap bizonyítják elkötelezettségüket az európai értékek iránt.

Kijev több ízben sürgette az EU-t, hogy mihamarabb biztosítsa a vízummentességet polgárai számára. November közepén az ukrán parlament határozatban szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy még az év végéig adják meg a vízummentes beutazás lehetőségét Ukrajna állampolgárai számára.

Az Ukrajnával kötött társulási megállapodást Hollandia eddig nem ratifikálta, ugyanis a kérdést népszavazásra bocsátották, és nem kapta meg a lakosság támogatását.

Az EU a 2013. november 28-29-i vilniusi keleti partnerségi csúcsértekezleten készült aláírni Janukoviccsal a társulási szerződést. Pár nappal előtte, november 21-én az akkori ukrán kormányfő, Mikola Azarov azonban váratlanul bejelentette, hogy a Kijev leállítja a társulási megállapodás aláírása érdekében folytatott felkészülési folyamatot, és Ukrajna egyelőre nem köti meg a szerződést az unióval. Ez indította el a tüntetéseket Kijevben, amelyek végül oda vezettek, hogy a parlament 2014. február 22-én leváltotta Janukovicsot, a menesztett elnök pedig Oroszországba menekült. A tüntetések számos halálos áldozatot követeltek. Oroszország később bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, Kelet-Ukrajnában pedig máig rendezetlen fegyveres konfliktus robbant ki az ukrán kormányerők és oroszbarát szakadárok között.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: vízummentesség, ukrajnai hírek, ukrán politikaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »