Az ukrán oktatási törvény ellen tüntetnek Budapesten – ÉLŐ

Az ukrán oktatási törvény ellen tüntetnek Budapesten – ÉLŐ

Nem tudunk másra gondolni: kollégánktól kölcsönzött szlogennel hirdetett tüntetést péntek estére a Fidesz ifjúsági szervezeteként működő Fidelitas az új ukrán oktatási törvény ellen az ország budapesti nagykövetségének épületéhez, az Istenhegyi útra. Ez persze másodlagos, a lényeg a szándék, amely mindenképpen üdvözlendő.

Az eseményt beharangozó Facebook-oldalon azt írják: mivel az ukrán parlament által elfogadott jogszabály súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatásának lehetőségeit, fontos, hogy egy nemzetként álljunk ki a törvény ellen, és kifejezzük, hogy elítéljük a történteket.

A tervek szerint a résztvevők fáklyagyújtással és mécsesekkel tiltakoznak majd, az érdeklődőket pedig arra is megkérték, hozzanak magukkal egy magyar szépirodalmi művet, melyet a kárpátaljai fiataloknak fognak eljuttatni.

Élőben jelentkezünk a helyszínről:

http://mno.hu/

Mint ismert, az új jogszabály szerint három év múlva ötödik osztálytól felfelé már kizárólag ukrán nyelven szabad tanítani, ez pedig olyan jogokat vesz el az országban élő kisebbségektől – köztük a magyaroktól –, amelyeket mindig is élveztek. A szakértők szerint elsősorban az ukrajnai oroszokkal való „kiszúrást” célzó lépés több országban is általános felhördülést és diplomáciai botrányt váltott ki. Ennek a legújabb állomásához érkeztünk most el, legalábbis ami Magyarországot és a magyarokat illeti.

A témában készült további cikkeinket, riportjainkat ide kattintva olvashatja.

hirdetés hirdetés hirdetés


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »