Az ukrán kormányfő "mentálisan betegnek" nevezte Zemant

Az ukrán kormányfő "mentálisan betegnek" nevezte Zemant

KIJEV, PRÁGA. Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök "egy mentálisan beteg ember" kijelentésének nevezte csütörtökön Miloš Zemannak a héten tett nyilatkozatát, amelyben a cseh elnök azt javasolta, hogy Ukrajna adja el Oroszországnak az utóbbi által már amúgy is önkényesen elcsatolt Krím félszigetet.

"Egészséges ember ilyet sohasem jelentene ki, csak egy mentálisan nagyon beteg" – kommentálta Hrojszman a cseh elnök "ötletét" a 112 Ukrajina hírtelevízió mûsorában.  

Zeman kedden, az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlésének strasbourgi ülésén törvénytelennek nevezte ugyan a Krím orosz bekebelezését, de hozzátette: a történetnek vége. "A Krímet annektálták, ez kétségbevonhatatlan. Ez lezárt ügy" – jelentette ki. Egyben javasolta Ukrajnának, hogy egyezzen meg Moszkvával, s utóbbi fizessen kártérítést Kijevnek, vagy pénzügyi formában vagy kõolajjal és gázzal.   

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök még aznap a Twitteren közölte, hogy a cseh államfõnek a Krímmel kapcsolatos kijelentései, amelyeket az ET Parlamenti Közgyûlésének ülésén tett, ellentétesek a Cseh Köztársaság külpolitikájával, és Zeman a prágai kormánytól erre nem kapott semmiféle felhatalmazást.   

Zeman javaslatára azonnal reagáltak Moszkvából és Kijevbõl is. Leonyid Szluckij, az orosz alsóház (duma) külügyi bizottságának elnöke leszögezte, hogy Oroszország senkinek sem szándékozik fizetni a Krímért, kompenzációt sem kíván adni Ukrajnának a félszigetért. A cseh elnök javaslatát az ukrán külügyminisztérium cinikusnak nevezte.   

Hrojszman kommentárjában hozzáfûzte: "egyes állami vezetõk megengedik maguknak, hogy ne tiszteljék kellõképpen Ukrajnát". Kifejezte ugyanakkor meggyõzõdését, hogy Zeman kijelentése nem tükrözi a csehek véleményét. "A csehek csodálatos, intelligens emberek, a barátaink és partnereink" – szögezte le az ukrán miniszterelnök.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »