Az ukrán katonanő érzelmes beszéddel kezdte munkáját

Nagyija Szavcsenko, a nemrég orosz fogságból szabadult ukrán pilótanő és képviselő kedden, első munkanapján a parlament plenáris ülésén elmondott beszédében leszögezte: nem engedi képviselőtársainak, hogy elfelejtsék azokat, akik a kijevi hatalomváltó Majdan-tüntetéseken és Kelet-Ukrajnában, a Moszkva-barát szakadárok ellen vívott fegyveres konfliktusban vesztették életüket.

Szavcsenkót – amíg orosz börtönben raboskodott – Julija Timosenko Haza pártjának listavezetőjeként távollétében parlamenti képviselővé választották 2014 őszén. A katonából lett képviselőnőt első felszólalása előtt felállva, tapssal üdvözölték a kijevi törvényhozás tagjai. „Ukrajna népe nem engedi, hogy ezekben a fotelekben üljünk, ha eláruljuk őt” – hangoztatta rövid, de érzelmektől túlfűtött beszédében Szavcsenko.

A pilótanő bocsánatot kért a kelet-ukrajnai konfliktusban elesett Vadim Pugacsov édesanyjától azért, hogy a fia meghalt, ő viszont él. Pugacsov halálához köze volt annak a két orosz felderítőnek, akit Kijev a pilótanőre cserélt ki. Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados – akik magukat első kihallgatásukkor az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó egyik különleges alakulat tagjainak mondták – tavaly májusban estek fogságba Luhanszk közelében, a frontvonal ukrán ellenőrzés alatti oldalán. A luhanszki szakadár erőkhöz tartozó felderítőcsapatuk tűzharcba keveredett, amelyben az említett ukrán katona életét vesztette. Mindkét orosz felderítő azt vallotta, hogy nem ő okozta az ukrán katona halálát.

Szavcsenko parlamenti beszédét az ukrán himnusz eléneklésével zárta, amelyet több képviselő is vele együtt énekelt. Beszéde közben egy kék-sárga nemzeti lobogót borított a szószékre, kezében pedig egy kis krími zászlót tartott.

Miután befejezte mondandóját, leszedte a szószék elülső oldalára ragasztott fotóját, amelyen támogatói a szabadon engedését követelték. A helyére egy új plakátot tett ki Oroszországban bebörtönzött ukrán politikai foglyok fotóival és Szabadságot a Kreml rabjainak! felirattal.

Szavcsenko hat napja tért vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két évet töltött börtönben. Egy orosz bíróság nemrég huszonkét éves börtönbüntetésre ítélte őt a kelet-ukrajnai válságban való részvételéért. Azzal vádolták meg, hogy köze volt két orosz tévés halálához, aki a harcok sújtotta Luhanszk megyében vesztette életét. A katonanő mindvégig ártatlannak vallotta magát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »