Az ukrán hatalomnak bírósági perekre kell felkészülnie Donbász lakosaival szemben

Az ukrán hatalomnak fel kell készülnie arra, hogy Donbász lakosai bírósági pereket indíthatnak az állam ellen az emberi jogok sérülése okán – fejtette ki véleményét Heorhij Tuka, a megszállt területek és a belső áttelepültek kérdésével foglalkozó helyettes miniszter.

Itt azoknak a településeknek a lakosairól van leginkább szó, melyeket az ország vezetése nem kontrollál, csupán a hivatalos dokumentumok alapján tartoznak Kijev fennhatósága alá. Tuka szerint ezeknek a településeknek a listáját pontosítani kellene – írja a Mignews.

„Ha Debalcevot vesszük esetlegesen példaként, akkor a nemzetközi megállapodások értelmében, ahová én a minszki megállapodásokat is sorolom, az ukrán igazságszolgáltatásnak kellene működnie a településen, ami valójában azonban nem így van. Ha pedig Debalcevo lakosai esetleg pert indítanának Ukrajna ellen, akkor ellentmondásokba ütköznének.” – mondta a hivatalnok.

Tuka szavai alapján jogilag Ukrajna felelős az emberi jogok betartásáért ezeken a településeken, ezért szükséges pontosítani ezeknek a településeknek a hivatalos listáját.

Szintén van egy sor olyan település, mely az úgynevezett „szürke zónába” tartozik. Ezek valójában az ukrán kormány ellenőrzése alatt állnak, de az ellenőrzésüket lehetetlen teljes mértékben megvalósítani .

Azok az emberek, akik a fent említett területeken élnek, Ukrajna polgárai, és jogukban áll bírósághoz fordulniuk meghatározott panaszaikkal. Az ukrán államnak fel kell készülnünk az esetleges perekre, hogy elkerülje annak negatív következményeit az ország szempontjából – mondta a helyettes miniszter.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Donbász, Kelet-Ukrajna, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán válságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »