Az új török kormányfő válaszokat vár az EU-tól

Az új török kormányfő válaszokat vár az EU-tól

Az új török miniszterelnök szerint az EU-nak tisztáznia kell álláspontját Törökország uniós tagságával kapcsolatban.

Az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját Törökország uniós tagságával és a migrációs válság közös megoldásáról szóló akciótervben betöltött szerepekkel kapcsolatban – mondta Binali Yildirim, akit a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja kongresszusán a párt elnökévé választottak, és így a távozó Ahmet Davutoglu után ő lesz Törökország új miniszterelnöke.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrégiben megerősítette: Törökország nemcsak a vízummentesség megszerzésére, hanem a teljes jogú európai uniós tagságra törekszik.

Ankara Brüsszel nélkül is elkötelezett a demokrácia, az emberi jogokra vonatkozó szabályozások fejlesztése mellett – reagált Yildirim a nyugati bírálatokra.

A korábbi közlekedési, tengerészeti és hírközlési miniszter kijelentette: a legfontosabb cél felváltani a régi alkotmányt egy újjal, és bevezetni az elnöki rendszert, amely Recep Tayyip Erdogan államfő kezében összpontosítja a hatalmat. A politikus a “fényes Törökország megalapítójának és rettenthetetlen védelmezőjének” nevezte Erdogant. Az elnöknek azt üzente: “a te utad a mi utunk”. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »