Az új Dacia Duster volánja mögött

Az új Dacia Duster volánja mögött

Az új Dacia Duster volánja mögött 2017. december 11., hétfő – 16:45 Demecs Péter2017. 12. 11., h – 16:45 Panoráma Friss ikon Off Törzs

A válsággal küszködő Görögországot választották a Dacia képviselői a népszerű új Duster bemutatására. Az autót Athén környékén, a tengerparton, s a kicsit kopár, kihalt belföldi országutakon próbáltuk ki. Akár unalmasnak is nevezhettem volna az útvonalat, ám a legnagyobb meglepetést a szervezők az utolsó napra hagyták: az off-road pályát ugyanis kőfejtőben alakították ki, hatalmas márványbálványok között. Itt pedig lehetőség volt kipróbálni a Dustert olyan terepen, amelyre a tulajdonosainak 99,99 százaléka soha nem fog felhajtani. Ennek ellenére is jó tudni, hogy a Duster 30 fokos dőlésszögben is magabiztosan halad az úton, hogy a lejtmenet funkció tökéletesen működik, s a legmeredekebb lejtőről is anélkül engedi le az autót, hogy használnánk a fékpedált vagy be lenne sorolva valamelyik sebességfokozat.

A siker titka

A Dustert különösebben nem kell bemutatni, 2010-ben kezdték árusítani, s azonnal hatalmas szenzáció lett. Azóta több mint kétmilliót vettek belőle világszerte, árusításának első három évében 450 ezer darabszámban kelt el. A francia gyártótól származó román SUV az elmúlt évek különös jelensége az autó-motor világában. Ebben az esetben nemcsak azért, mert olcsó, hanem azért, mert meglepő terepképességei vannak és még a külseje is megkapó.

A második generációs modellt a frankfurti autószalonon mutatták be, s az első tesztutakat advent idejére tervezték be, nem kizárt, épp azt akarták sugallni, hogy az új Duster ideális karácsonyi ajándék lehet. Ebben nem kételkedek, az első vásárlók viszont csak 2018 januárjában jutnak hozzá. A szlovákiai piacon jövő kedden mutatják be s ekkor árulják el az árát is. Amit már most tudunk, hogy az abszolút alapnak számító változat ára, úgy mint eddig, 10 ezer euró alatt maradt.

Külső változások

Marketingszempontból nem igazán volt szükség felújítani a Dustert. A bemutatását követő hét év elteltével még mindig kelendő portékának számít, abszolút népszerűségnek örvend. Nem hivatalos információk szerint Szlovákiában még jobb eladási mutatói is lehetnének, ha a dílerek a megszabottnál jóval több autót árusíthatnának. Ám a döntéseket ezen a téren mások hozzák meg, így kénytelenek legalább azzal megelégedni, ami van. A Dacia már így is autóhiánnyal küszköd, a gyárak nem győzik teljesíteni a növekvő megrendeléseket.

Mégis úgy döntöttek, hogy eljött az idő a generációváltásra, még akkor is, ha első ránézésre nem igazán látni a változásokat. A Duster sikerének egyik titka a megkapó dizájn, ezért sem akartak rajta túlzottan módosítani. Csak minimális változásokat hajtottak végre, még akkor is, ha azt állítják a tervezők, hogy a karosszériát 100 százalékban átdolgozták.

Az autó elejét úgy alakították át, hogy optikailag még szélesebb legyen, robusztusabb benyomást keltsen. A hátsó részén a legjelentősebb változást a négyzet alakú lámpák jelentik, oldalról pedig a járgány gyakorlatilag változatlan maradt. A szélvédő alsó részét tíz centiméterrel előbbre tolták, s új elemként jelenik meg az elülső kerekek mögötti „szpojler”. A kerekek egyébként immár 17 collosak is lehetnek. A karosszéria csak elhanyagolható 26 milliméterrel lett hosszabb, az 1804 milliméteres szélességével viszont az új Duster 17 milliméterrel keskenyebb elődjénél. 

Megváltozott utastér 

Az igazi változás az utastérben keresendő. Az új Duster már első ránézésre is sokkal jobb minőségű autó. Már régen nem igaz, hogy csak egy olcsó munkagépről van szó, a második generációja simán felvállalhatja a családi járgány szerepét. A tervezők teljesen átdolgozták az utasteret és az üléseket, amelyek az új Dusterben sokkal kényelmesebbek. A román márka francia képviselői szeretik hangsúlyozni, hogy minden alkalommal a vásárlók igényeinek akarnak eleget tenni, minden egyes kifogást és megjegyzést komolyan vesznek és próbálnak beledolgozni az új modellbe. A Duster esetében ez abban mutatkozott meg, hogy magasabbra helyezték el a multimédia rendszer képernyőjét, korábban ugyanis sok panasz érkezett arra, hogy az alacsony elhelyezése miatt nem látni jól a képernyőt. 

Hírdetés

A műszerfalról nem hiányoznak a műanyag elemek, ezek viszont már nem keltik azt az olcsó benyomást, mint eddig. A tesztelt modellekben egyenetlen terepen sem nyikorgott semmi. Az egyik legnagyobb változását viszont csak startolás után fogják észrevenni. Mégpedig azt, hogy a járgány hihetetlenül halk. A tervezők nem kis energiát fordítottak az utastér hangszigetelésére, s a fáradozásuk eredményes volt. A motort ugyanis a Dusterben szinte nem is hallani, az aerodinamikus zaj is minimális. Le a kalappal. 

Alapban 445 literes tér áll rendelkezésre a csomagtartóban, amely a négykerék-meghajtású változatnál 411 literre szűkül. A csomagtartó térfogata adott, üléseket tologatni, hajtogatni nem igazán lehet, dupla padlót se keressenek. Ez viszont nem igazán fogja zavarni a Duster leendő tulajdonosait. Aminek lehet nem fognak örülni, az a pótkerék elhelyezése. A kerék ugyanis nem a csomagtartóban, hanem az autó alatt van, így a ki- és felszerelése piszkos munkával jár. 

Az utastérben 27,2 liternyi rakodótér van, például egy praktikus háromliteres fiók az anyósülés alatt. A kesztyűtartóban nem igazán van sok hely, az ízlésemhez képest túl alacsonyra helyezték, így kicsit ügyetlen a manipuláció vele. Ugyanúgy kényelmetlenre sikeredett a sofőr üléséhez szerelt könyöktartó. Egyrészt díjazom, hogy gondoltak rá, másrészt viszont kár, hogy nem lehet beállítani, csupán egyfajta pozícióban lehet használni, ez pedig nem a legkényelmesebb. 

Új rendszerek egész sora 

Az autó vadonatúj biztonsági rendszereket kapott. Nem hiányzik a járgányból a holttérfigyelő rendszer és négy kamera, amely nemcsak parkolásnál, hanem terepen is sokat segít. Nagyon egyszerű átkapcsolni az egyes kamerákat, így a rendszer tényleg sokat segít a gyakorlatban. A Dusterben ráadásul megjelent az automata klímarendszer is. Az utastér kivitelezése egyébként nagyon kellemes, az egyes vezérlőgombok kialakítása jó minőségű, s úgy általában nagyon jól kezelhető a rendszer. 

A Dacia már kulcsnélküli rendszerrel is rendelkezik, a kártya alakú kulcsot természetesen a Renaulttól vette át. Nem véletlenül, hiszen a franciák már 15 éve gyártják, tudják, hogy megbízható a rendszer, új fejlesztésére így egy centet sem kellett költeni. 

Motorok változás nélkül 

Mivel a Dacia kliensei állítólag rendkívül elégedettek az autó motorjaival, a márka nem változtatott rajtuk. A 92 lóerős hatfokozatos manuális váltóval kombinált benzinmotor elég energiát rejt magában ahhoz, hogy kellő tempót biztosítson a Dusternek. Nyugodt tempóban öt liter körül mozgott a fogyasztás olyan autón, amelynek futott kilométerei éppen túllépték az ezernégyszázat. 

A 80 kW teljesítményű dízelváltozat a benzinhez hasonlóan elsőkerék-meghajtású volt, s extrának számító duplakuplungos hatfokozatos EDC váltóval volt felszerelve, amellyel a leendő vásárlók szerintem abszolút elégedettek lesznek. Nagyon logikusan és gyorsan váltja az egyes sebességfokozatokat. 

A karosszéria 0,2 milliméterrel lett vastagabb és merevebb, amit vezetés közben érezni. Az autóba új, rendkívül kellemes volán került, a szervokormány kezelésére 35 százalékkal kevesebb erőt kell kifejteni. 

Végezetül 

A Dustert hét év után sikerült úgy felújítani, hogy az autó még jobb lett, mint sikeres elődje. Míg az előző a gazdasági válság idején lépett piacra, amikor az emberek olcsó, jó teljesítményű autót kerestek, jelenleg már ezekkel a kritériumokkal nem lehet sikert aratni. A Dacia ezért sokkal jobb minőségű és kivitelezésű modellt dobott a piacra. Akinek tetszett és elégedett volt az előző Dusterrel, az az új generációt imádni fogja. Akinek nem volt különösebb viszonya a Dusterhez, az az aktuális generációba beleszeret. Jobb felszerelés, jobb vezetési tulajdonságok, érezhetően halkabb utastér, pontosan dolgozó automata és manuális sebességváltók. Kell ennél több? Szerintem nem. 

Bevezető

A korábban nyilvánosságra hozott hivatalos képek alapján úgy tűnt, hogy a Dacia Duster második generációja csak minimálisan változott. Az első tesztvezetés viszont ennek ellentettjét igazolta. A Duster, főleg a vezetési élmény terén kellemes meglepetést okozott.

Címkék Dacia Duster teszt (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, „script”, „facebook-jssdk”)); Rovatoldalon kiemelt Nem kiemelt


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »