Az ügyészségen az EMIR-ügy

A monitoring- és informatikai rendszer (EMIR) kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt a magyar kormánynak tizennyolcmilliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Az Európai Bizottság súlyos szabálytalanságokat állapított meg a 2003 és 2009 között megkötött szerződések ügyében – tájékoztatta az MTI-t a Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap. „Kiderült, hogy állami szervek a Welt 2000 Kft. részére a közbeszerzési szabályokat súlyosan megsértve, a magyar állam érdekeivel ellentétes módon juttatták el üzleti köröknek annak az informatikai rendszernek a működtetését, amely 12 ezer milliárd forintot kezelt” – fogalmaztak, hozzátéve: az említett szabálytalanságok miatt a magyar kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak.

„A 4-es metróhoz kapcsolódó eddigi legnagyobb korrupciós botrány után ez a második legnagyobb összeg, amit Magyarországnak vissza kell fizetnie” – tették hozzá. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János még csütörtökön a Kormányinfón közölte: büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen a Welt 2000 Kft. tevékenysége miatt. Dobrev Klára – Gyurcsány Ferenc felesége – 2002-től a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogelődjének elnökhelyettese volt 2004 augusztusáig – írta az ügy kapcsán az Origo. Dobrev alá tartozott a monitoring módszertani főosztály, amely az EMIR-rendszert gondozta. Az illetékes tárcaközi bizottság 2003-as és 2004-es üléseiről készült jegyzőkönyvek tanúsága szerint az EMIR-ről szóló napirendi pontok témafelelőse Dobrev Klára volt.

Az Origo szerint Dobrev „meghatározó szerepet játszott” az EMIR ügyében és a Welt 2000 Kft.-vel kötött megállapodások megkötésében. A visszafizetendő összeg azért tizennyolcmilliárd forint, mert a Welt 2000 Kft. a 2004-es indulás óta ekkora összegre kapott megrendelést. A társaság többségi tulajdonosa és ügyvezetője az azóta elhunyt Komáromi András volt, a jelzett időszakban MSZP-s képviselő a kőbányai önkormányzatnál. A magyar állam 2014 végén, „hogy orvosolni tudja a mulasztást”, megvásárolta a Welt 2000 Kft. üzletrészeit – írják.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »