Az uborka peronoszpóra

A másodvetésű uborka ültetvényekben az utóbbi hetekben súlyos peronoszpóra járvány söpört végig. Aki nem idejében, vagy nem helyesen megválasztott szerekkel védekezett, azoknak súlyos ezresekben mérhető az elszenvedett kár. Érdemes tehát újra átvenni a legfontosabb tudnivalókat ezzel a betegséggel kapcsolatban.

Hogyan támad?

Az uborka peronoszpóra elsődleges fertőzési forrása a növényi maradványokon áttelelő telepek. Azonban van más módja is a fertőzésnek. A spórák – a kiszáradást jól tűrve – légáramla-tokkal, időjárási frontokkal nagy távolságokra képesek eljutni. Akár távolabbi országokba is! Ahhoz azonban, hogy a spórák fertőzni tudjanak, megfelelő hőmérséklet és időtartamú nedves levélfelület szükséges. Az optimális hőmérséklet a fertőzéshez 15-200C, a levélfelület – nedvesség 4-7 óráig kell, hogy tartson. (Ez lehet meleg harmatos éjszaka vagy esős nap is). Érdekes módon a tömeges fertőzés időszaka az utóbbi 15-20 évben a nyár első feléről áttevődött a nyár második felére. Meglehet, ez összefüggésben van a globális felmelegedéssel. Nehezíti a gazdák helyzetét, hogy a kórokozó az ép növényi szöveteken át hatol be, seb nem szükséges a fertőzéshez.

Hogyan ismerjük fel?

Sajnos, mivel évről évre visszatérő „vendégről” van szó, a gazdák már nagyon jól ismerik a peronoszpóra tüneteit. Néha azonban a kezdeti tüneteket összetévesztik a baktériumos szögletes levélfoltosság tüneteivel. Mindkét fertőzésnél a levél színén szögletes sárguló foltok láthatók. A későbbiekben azonban a két tünet jól megkülönböztethető egymástól. A peronoszpóránál a foltok hátoldalán koromszerű lilásbarna bevonat képződik, míg a baktériumos fertőzésnél ugyanott nedves körülmények között csillogó nyálka látható, ami nappal sebszerűen beszárad. A későbbiekben a baktériumos fertőzés foltjai kitöredeznek a levéllemezből, míg a peronoszpóra foltjai nem.

Védekezés – fűtéssel?

Az uborka peronoszpóra elleni védekezés a megelőzésen kell, hogy alapuljon. A fóliasátrak megfelelő szellőztetésével és fűtésével szárazon tarthatjuk a lombozatot, s így megakadályozhatjuk a betegség fellépését. Például Hollandiában a hajtatott uborkában szinte ismeretlen a peronoszpóra, hisz a vegetációs fűtéssel – akár nyitott szellőztetők mellett is – folyamatosan szárazon tudják tartani a leveleket, s így azok nem fertőződnek meg.

Vegyszeres védekezés

A peronoszpóra elleni védekezésben három fő periódust különböztetünk meg.

Az intenzív növekedés időszaka. Ilyenkor a növények nagyon gyorsan fejlődnek, tehát olyan szereket kell választanunk, amelyeknek a hatóanyaga „együtt növekszik” a növénnyel, s belülről megvédi a fiatal leveleket is. Ilyen a Ridomil Gold MZ vagy az Amistar.

Termőre fordulás után – tünetmentes időszakban. Mivel ilyenkor az uborka növekedése lelassul, eredményesen használhatjuk a rövid várakozási idejű, kontakt szereket (Bordói por, Cuproxat FV, Champion, Bravo 500, Dithane M45, Rézoxiklorid stb) vagy a növény ellenálló képességét segítő Aliette 80 WP.

Fertőzés esetén. Ilyenkor újból felszívódó hatóanyagú permetszereket kell használnunk, amelyek „utána mennek” a fertőzésnek a levél belsejébe. Ilyenkor a Curzate R, AcrobatMz, Fórum R stb. szereket lehet alkalmazni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a súlyos fertőzéseket a „Csarivnik”nevű permetszerrel (az Akrobat és a Ridomil Gold kombinációja) vagy a Previcur + Bravo500 szerkombinációval sikeresen meg tudtuk állítani.  A fertőzés megfékezése után vissza lehet térni a második pontban feltüntetett szerekhez.

A szer rotációról és a blokkszerű permetezésekről

Gyakran felvetődik a gazdák részéről a kérdés, hogy nincs-e ellentmondás a hatóanyagok rotációja (váltogatása) és a blokkszerű, azaz egymást követő többszöri használat között. Elsőre tényleg ellentmondásosnak tűnhet a dolog, de ha paraszti józan ésszel átgondoljuk, és a gyógyá-szatból vett analógiákkal összevetjük, akkor már nem is annyira.

A szerek (hatóanyagok) váltogatását, rotációját az indokolja, hogy a rendszeres használatuk esetén a kórokozók és kártevők körében előbb vagy utóbb kialakul a rezisztencia ezekkel a hatóanyagokkal szemben. Hogy ennek a folyamatnak elejét vegyük, vagy legalábbis lelassítsuk, váltogatnunk kell a kijuttatott hatóanyagokat. Azonban főleg a szisztematikus, felszívódó hatóanyagot is tartalmazó készítményeket-egymást követően több alkalommal kell használnunk, hogy elérjük és fenntartsuk a kívánt koncentrációt a védendő növényben. Olyan ez, mint amikor egy antibiotikumos injekciós kúrát ír elő az orvos a betegnek valamilyen fertőzés ellen. Itt is el kell végezni a megadott idő alatt a teljes kúrát, s csak a következő kezelésen térnek át esetleg egy másik hatóanyagra. Tehát a növényvédő szerek blokkban (kúraszerűen) történő alkalmazásakor is ezt az elvet követjük. Természetesen, ha a szükség úgy kívánja, a következő permetezési blokkban már egy másik hatóanyagot fogunk használni.

Gál István, Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 35. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: Pro Agricultura CarpaticagazdaságmezőgazdaságuborkauborkatermesztészöldségtermesztésForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »