Az SS-t dicsőítették, Vajnai bejelentést tett

A székesfehérvári rendezvényre egy Waffen SS-veteránt is meghívtak a nyilaskeresztes szervezetek. Novák Előd lemondta a részvételt.

Nyilaskeresztes szellemiségű szervezetek tartottak megemlékezést szombat délután Székesfehérváron – adta hírül a budapestbeacon.com. Az „Emlékezz a kitörés hőseire!” elnevezésű rendezvénnyel az 1945. február 11-én indult budai, a szovjet ostromgyűrű áttörését megcélzó német–magyar katonai kitörési kísérlet áldozatairól emlékeztek meg.

Szélsőjobboldali zenekarok is játszottak a rendezvényen, szentmisét is tartottak, no meg felszólalásokat is. Az egyiket Tyirityán Zsolt jegyezte, aki a náci időszak német hadseregét dicsőítette.

„Dicsőség a Waffen-SS-nek”

– hangzott a mondat.

Hírdetés

Az elhangzottak miatt Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke állampolgári bejelentést tesz. Közleményét szerkesztőségünkbe is eljuttatta, melyben a következőket írja:

„Megítélésem szerint a rendezvényen használt jelképek és az elhangzott felszólalás együtt alkalmasak a Btk. 33. §-ban foglalt tényállás (nemzeti szocialista rendszerek bűneinek tagadása) megállapítására. A bűncselekményt azzal követték el, hogy a Waffen-SS emberiség elleni tetteit igazolni törekedtek a szovjetek (Vörös Hadsereg, »sátán képviselői«) elleni harc szükségességével, hiszen ezért dicsőítették a háborús bűncselekményeket elkövető katonai szervezetet. Kérem, hogy a megnevezett cselekmény társadalmi veszélyessége miatt bejelentésem alapján a lehető leggyorsabban járjanak el.”

A politikus ezért ismeretlen tettes ellen, a Btk. 33. §-ban megfogalmazott bűncselekmény gyanújával tett bejelentést.

Strasbourgi igen a vörös csillagra

Korábban Vajnai Attila is meglehetősen kellemetlen helyzetbe került, ugyanis még a Munkáspárt alelnökeként egy rendezvényen büszkén viselte a vörös csillagot ruháján. Tiltott önkényuralmi jelvény hordása miatt feljelentették, de ő az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, és meg is nyerte a pert Magyarországgal szemben.

A fenti rendezvényről egyébként sok mindent elmond, hogy a jobbikos Novák Előd is a meghívottak között volt, de lemondta részvételét. „Meglepve láttam a programot” – mondta az Index érdeklődésére. Minden bizonnyal arra célzott, hogy a szervezők egy SS-veteránt is meghívtak a megemlékezésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »