Az RMDSZ regisztrálásra biztatja a külföldön élõ román állampolgárokat

„Arra biztatjuk a hivatalosan külföldön élő, állandó vagy ideiglenes lakhellyel és román állampolgársággal rendelkező magyar embereket, hogy a 2016-os parlamenti választáson éljenek szavazati jogukkal. Az idén először levélben is lehet voksolni, amennyiben előzetesen feliratkoztak a választói névjegyzékbe” – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke április 1-én, Kolozsváron annak kapcsán, hogy megkezdődött a regisztrációs folyamat az ország határain kívül élők számára.

Az ügyvezető elnök kiemelte: a külföldre költözött romániai magyarokat továbbra is az erdélyi magyar közösség részének tekintik, számon tartják őket és számítanak rájuk a közös jövő megalapozásában. “Mindent megteszünk annak érdekében, hogy szülőföldjükre visszatérjenek. Számunkra egyértelmű, hogy a végleges vagy időszakos elvándorlás fő oka a munkahelyek hiányához, az alacsony bérezéshez és a megrendült biztonságérzethez köthető. Az RMDSZ legfőbb teendője a továbbiakban is az, hogy megvédje a közösséget, megteremtse a magyarok biztonságát, és ez egyaránt vonatkozik a külföldön élő honfitársainkra is” – hangsúlyozta az ügyvezető elnök.

Fontos tudnivaló, hogy a külföldön élők csak akkor voksolhatnak levélben az előreláthatóan novemberben sorra kerülő parlamenti választáson, ha betöltötték 18. életévüket, és előzetesen feliratkoztak a választói névjegyzékbe. Ehhez pedig szükségük lesz személyi igazolványuk és a külföldi hatóságok által kiállított tartózkodási engedélyük vagy lakhelyigazolásuk másolatára. A regisztrációs periódus mától, április elsejétől indul és az ősz folyamán zárul. Az ezt követő 5 nap után a www.registrulelectoral.ro oldalon mindenki ellenőrizheti, hogy sikeres volt-e a regisztrációja. A külföldi szavazók postai úton kapják meg a voksoláshoz szükséges dokumentumokat, legkésőbb a szavazás napja előtt 30 nappal.

A regisztrációs kérvény innen letölthető, további útmutató a kitöltéshez, illetve a külföldön élő román állampolgárok szavazással kapcsolatos információi a külügyminisztérium honlapján érhetők el. (rmdsz tájékoztató)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »