Az RMDSZ helyzete Gyergyószentmiklóson

Az RMDSZ helyzete Gyergyószentmiklóson

Bende nem támogatja Bajkót, Bajkó kitámadta Bendét, Kelemen nem tudott semmiről. Bajkó László polgármesterjelöltnek való indítása Gyergyószentmiklóson kiverte a biztosítékot.

Bende Sándor területi elnök nem támogatja a jelöltet, Kelemen Hunor pedig nem is tudott a dolgokról, úgy érzi, helyileg elsiették a döntést. Az RMDSZ területi és országos vezetése mindinkább az MPP-vel való egyezkedést helyezi előtérbe, míg Bajkó László és a városi RMDSZ más utakon járna.

Lassan oda jutunk, hogy Nagy Zoltán, akit még be sem jelentett senki, hogy indulna polgármesternek Gyergyószentmiklóson, csak egy Facebook-postot kell elengedjen indulásáról vagy indításáról, és máris megnyerné a választásokat.

Miért?

Tegyük fel, ha Bajkó László, aki azzal takarózik, hogy 3011 aláírást gyűjtött össze – így nyilván jogosan indítja a gyergyószentmiklósi RMDSZ a polgármesteri székért folyó harcba -, és ezt Bende Sándor, a „toplicai” területi elnök azzal fejeli meg, hogy mondjuk kiadja az aláírásokat, kiszivárogtatott cikként, mondjuk a maszol.ro-nak, akkor borul a bili. Ismerve a sok háttérben tapsolót, még az is letagadja, hogy aláírt Bajkónak, aki tényleg aláírt. Mert ez így működik mifelénk. Sajnos.

Vagy van egy másik verzió is:

Mi van akkor, ha Bajkó tényleg komolyan gondolja indítását – megjegyzem: miért ne gondolná komolyan? -, és Bende úr valamiért tényleg keresztbe akar tenni? Nem is nagyon hallottunk a területi elnökről, Bende Sándorról errefele, de ez lehet az én naivságom is.

Bajkónak abban igaza lehet, hogy miért szól Bende bele Gyergyószentmiklós dolgába, ha nincs sok köze Gyergyószentmiklóshoz, ha itt „nem is érzi a rezgést”?

Mi van akkor, ha Bajkó Lászlónak ebben igaza van, és a felsőbb körökből szólnak le, hogy „megállj Laci, nem úgy megy az!”? Akkor Ön kinek adna igazat? Annak, aki valahonnan beleszól a helyiek dolgába, vagy egy helyi vállalkozónak, aki a tarisznyát a hátára akasztotta és azt mondta, indulok, ha kapok elég szavazatot?

Mi van akkor, ha már nem Bendére hallgatna a gyergyói RMDSZ-párti emberke, miközben azt hangsúlyozza úton útfélen, hogy „nehogy már Bukarestből mondják meg, hogy mi a jó Gyergyónak!”. Nem értik az összefüggést? Elmagyarázom: miközben mindent úgy szeretnénk intézni, hogy a vélemények és törvények ne egy centralizált „világból” jöjjenek, aközben lehet még sokan Bendének igazat is adnak. Én itt Bajkónak adnék igazat.

Bajkó László a következőket írja Facebook-profilján: „Akit mostanáig alig érdekelt bármi is Gyergyószentmiklóson, mitől lett ilyen aktív? Minden szervezetnek megvan a maga keresztje, de a gyergyóiak keresztjét most már szegre kellene akasztani.”

Ha kihámozzuk a mondanivalót, ebben igaza is van. Döntse el már végre az országos és területi RMDSZ, hogy mit szeretne: vagy hagyja a helyiekre a választás lehetőségét, vagy akkor álljon ki amellett, hogy „a központból majd megmondják”. A gond ott bújkál, hogy az országos RMDSZ sem tudja, mit, mikor, hogyan lépjen meg. Mindenhol másképp egyezkedik. Itt kezdődik az érdekek érvényesítésének erőltetése és még ki tudja, hány háttérben zajló dologról nem tudunk. De ez a nagyok ügye, mi ebbe aligha látunk bele. Ennyire azért valljuk be, mi sem értünk a politikai, belső élethez.

Bende azon állítása, hogy inkább ne induljon senki a gyergyói RMDSZ támogatottságával, ha már nem voltak képesek kinevelni egy méltán szívmelengető polgármesterjelöltet, azért nem állja meg a helyét, mert Bendének, aki most nagyon bele akar szólni a katyvaszba, épp akkora felelőssége kellett/kell legyen egy ilyen személy „kinevelésében”, mint a helyieknek. Ha pedig eddig ő nem nevelt, akkor most hirtelen ne akarjon nevelni. Valljuk be, a gyergyószentmiklósi RMDSZ úgy el lett hanyagolva, hogy azt Bende is megszégyelhetné. Ha ő mint területi elnök nem volt képes ezt a dolgot rendbe szedni, akkor nem érthető egyik, jelenlegi állítása sem, ami a gyergyószentmiklósi RMDSZ-t illeti.

Ez nem egymásra mutogatás, ezek tények. Az RMDSZ Gyergyószentmiklóson nagyon gyengén teljesít az elmúlt közel 10 évben. Ahelyett, hogy kiforralták volna a tündérkonyhában a jó receptet – direkt nem írtam tökéleteset -, egymást ütik agyon. Utána csodálkoznak, hogy Gyergyószentmiklós miért külön világ az RMDSZ számára? Ezért.

Közben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Erdély TV-ben beszélt a gyergyószentmiklósi helyzetről. „A gyergyószentmiklósi RMDSZ-szervezet sietett, nagyon előre szaladt, meg kellett volna várják a közvélemény-kutatás eredményét. Ők valamiért nagyon igyekeztek előre, nem tudom, hogy miért, engem sem kérdeztek meg. Az biztos, hogy ha Mezei indul, akkor megnyeri a választást. Hogy az RMDSZ jelöltjével mi történik, azt még nem tudom megmondani” – nyilatkozta Kelemen az Erdély TV-nek.

Azóta persze kiderült, hogy Mezei nem tud indulni, viszont az különös, hogy a gyergyószentmiklósi RMDSZ nem egyeztetett az országos szervezettel, és így jelentették be Bajkó indítását.

Írtam Komment cikkem elején: „Lassan oda jutunk, hogy Nagy Zoltán, akit még be sem jelentett senki, hogy indul polgármesternek Gyergyószentmiklóson, csak egy Facebook-postot kell majd elengedjen, hogy indul, és máris megnyeri a választásokat.” Köszönhetően személyének és a helyi, területi és országos RMDSZ balgaságának.

Kommunikáció hiánya, sietség, saját érdekek, központi érdek, az újabb bukástól való félelem. Az RMDSZ-en belül mindenkinek igaza lehet, de csak szerre. Végtermék: újabb sikertelen próbálkozás, ami a gyergyószentmiklósi polgármesteri székbe való jutást illeti.

Horváth Gábor
gyindex.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »