Az RMDSZ elindította a Minority SafePack polgári kezdeményezés online aláírási kampányát

Az RMDSZ elindította a Minority SafePack polgári kezdeményezés online aláírási kampányát

KOLOZSVÁR. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétfõn egy sajtótájékoztató keretében indította el a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés online aláírási kampányát.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezetõ elnöke a sajtótájékoztatón a szövetség által létrehozott jogaink.eu internetes felületet ajánlotta az erdélyi magyaroknak, amelyik többek között abban is segítséget nyújt az aláíróknak, hogy megtalálják lakcímük postai irányítószámát.   

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Csíkszeredából kivetítõn kapcsolódott be a sajtótájékoztatóba, és az újságírók jelenlétében töltötte ki mintegy három perc alatt az online aláírási ívet. A politikus elmondta: az RMDSZ 250 ezer romániai aláírás összegyûjtését vállalta. "Meg kell gyõznünk az EU-t, hogy semmit nem akarunk elvenni másoktól, azt a kultúrát akarjuk megõrizni, amit az EU is értéknek tekint" – jelentette ki a politikus.   

Kelemen Hunor értékelése szerint az Európai Unió kettészakadt a kisebbségi kérdés értelmezésében. A nyugat-európai államok már a 20. század második felében rendezték a kisebbségek kérdését, és ezt az ott élõ kisebbségek is elismerik, Kelet-Közép-Európában azonban az államok azt állítják, hogy modellértékû megoldásokat alkalmaznak, a kisebbségek pedig rendre cáfolják ezt a megállapítást. Úgy vélte, a polgári kezdeményezés arra kényszerítheti az EU-t, hogy a tagállamokra kötelezõ érvényû szabályozást vezessen be.   

Porcsalmi Bálint elmondta, arra biztatják az erdélyi magyarokat, hogy online írják alá a polgári kezdeményezést. Úgy vélik ugyanis, hogy ez az aláírási mód jobban népszerûsíthetõ az internetes felületeken. Az aláírásra készített honlap arra is lehetõséget biztosít, hogy az aláírók megosszák az aláírásukat visszaigazoló képernyõfotót a közösségi hálón. Az ügyvezetõ elnök hozzátette: az RMDSZ szeptemberben elindítja a papír alapú aláírásgyûjtést is azok számára, akik az interneten még nem írták alá a kezdeményezést. Ugyanakkor figyelmeztette az aláírókat, hogy az aláírásokat a román állam intézményei ellenõrzik, és kizárják azokat az aláírókat, akik mind papíron, mind pedig az interneten aláírtak. Azt is kérte, hogy a kettõs állampolgársággal rendelkezõ erdélyi magyarok csak az egyik állampolgárságuk alapján támogassák a kezdeményezést.   

Porcsalmi az MTI kérdésére kijelentette: a romániai kampány során a szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatot, a regionális politika kisebbségi vonatkozásait és a televíziós közvetítések korlátozásainak a megszüntetését helyezik a középpontba.   

Az EU-nak akkor kell foglalkoznia a kezdeményezéssel, ha 2018. március 4-ig több mint egymillió aláírást sikerül összegyûjteni. Az aláírásgyûjtést a FUEN Kolozsváron tartott májusi kongresszusa keretében indították el. A kongresszuson felszólaló Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelõs államtitkár kijelentette, Magyarország és a határain kívül élõ nemzetrészek kiveszik a részüket az egymillió aláírás összegyûjtésébõl.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »