Az RMDSZ bukaresti jelöltjei visszalépéssel fenyegetik a szövetség vezetõségét

Visszalép az RMDSZ bukaresti szervezete által rangsorolt összes képviselő- és szenátorjelölt, amennyiben a Szövetségi Állandó Tanács nem tartja tiszteletben a bukaresti küldöttgyűlés rangsorolását és átviszi akaratát a bukaresti képviselőlista első helyére kerülő személlyel kapcsolatosan – mondta el megkeresésünkre Buday Richárd.

Az RMDSZ bukaresti szervezetének vezetője azért elégedetlen, mert a SZÁT kész tények elé helyezte a bukaresti szervezetet, amikor egyoldalúan, konzultáció nélkül az udvarhelyszéki Birtalan Józsefet helyezte a fővárosi képviselőlista első helyére.

A SZÁT úgy döntött, hogy Buday már nem a képviselőlistán indulna, ahol elsőnek rangsorolta a küldöttgyűlés, hanem átkerülne a szenátori listára.

Birtalan Józsefet Hargita megyében rangsorolták a hagyományosan udvarhelyszéknek járó harmadik befutó helyre, azonban nem indulhatott a Hargita megyei listán: előbb Biró Zsolt MPP-elnöknek adta át ezt a helyet a SZÁT, majd a testület a döntését megváltoztatta: a Szeben megyei Benedek Zakariás került erre a helyre a szórvánnyal való szolidarizálás jegyében.

„Felhívtak az ügyvezető elnökségről, és azt közölték velünk, hogy ez egy SZÁT döntés. Közben a SZÁT-tagok azt mondták nekünk, hogy ez csak egy javaslat, és a szövetségi elnök fog beszélni velünk erről. A tény az, hogy a bukaresti küldöttgyűlés 29 képviselőjelöltet és 13 szenátorjelöltet rangsorolt, amint azt a SZKT-határozat előírta. Logikája nincs annak, hogy milyen indokból vagy okból módosítanák a bukaresti listát” – mondta Buday, aki szerint egy ilyen döntést komoly érvekkel kellene alátámasztani. Például szakmai hozzáértés illetve politikai múlt hiánya, szabálytalan eljárás lehetne ilyen érv.

“Nekem 26 éves szövetségi tevékenységem van, okleveles jogász vagyok. A bukaresti szervezet ezer tagot számlál, ez sok esetben meghaladja az erdélyi szervezetek tagsági létszámát. Ha az RMDSZ programja arról szól, hogy Románia egy decentralizált állam kell, hogy legyen, ahol a helyi közösségek döntése fontos, akkor ez csak egy szerencsétlenül sikerült javaslat, és nem egy döntés, ami felülírná a helyi közösség akaratát. Ilyen alapon egyáltalán nem is kellett volna szavaznunk” – mondta.

Buday azt is nehezményezte, hogy a SZÁT-ot megelőzően az RMDSZ vezetősége nem kereste meg a bukaresti szervezetet azzal kapcsolatosan, hogy átalakítanák a bukaresti listákat. Szerinte az sem helyénvaló, hogy átkerülne a képviselői listavezetői helyről a szenátusi listára, mert annak összetételéről is döntött már a küldöttgyűlés. „Én nem tudom vállalni a szenátori lista vezetését, mert ezzel átlépném a területi szervezet határozatát és akaratát. Több kollégám jelezte, ha ez lesz a döntés, akkor a bukaresti jelöltek szolidaritást vállalnak velem, és ők is visszalépnek” – mondta Buday. Ha ez bekövetkezik, akkor a SZÁT új listát állít.

Elmondta, arról nem volt szó, hogy mikor egyeztetnek a szövetségi elnökkel. Most a bukaresti szervezet várja, hogy az RMDSZ vezetősége hivatalosan megkeresse.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke leszögezte: a SZÁT nem ajánlást fogalmazott meg, hanem döntött, és ezt a döntést kedden közölni is fogják írásban a bukarestiekkel.

„Buday Richárd jogász, az RMDSZ alapszabálya pedig világosan leírja, hogy a megyei szervezetek rangsorát a SZÁT 2/3-os többsége felülírhatja. Tehát a SZÁT egy döntést hozott, nem pedig ajánlást fogalmazott meg a bukaresti lista kapcsán” – mondta el megkeresésünkre Kovács Péter.

Hozzátette, az RMDSZ egy hierarchikus szervezet, és ha minden szabály be van tartva, meghozható egy ilyen döntés. Kérdésünkre, hogy mi történik, ha a bukaresti jelöltek visszalépnek, Kovács Péter elmondta, nagyon reméli, hogy nem jutnak el idáig, de ha a bukaresti jelöltek visszalépnek, akkor a SZÁT új listát állít.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »