Az RMDSZ az erdélyi értékekre épít a kampányban

A transzszilvanizmusra épít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a jelenlegi parlamenti választási kampányban, azokra az erdélyi értékekre, amelyek a magyar közösséget 1918 óta “talpon tartották” – mondta Kelemen Hunor, a párt elnöke az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A párt vezetője azt mondta: ezekre az értékekre lehet jövőt építeni, ennek azonban az egyik feltétele az őszinte és tisztességes párbeszéd a román féllel. A román társadalomnak el kell fogadnia, hogy az erdélyi magyarság elégedetlenségének egyik jelentős forrása az, hogy az 1918-as gyulafehérvári ígéreteket – anyanyelvű oktatás, kultúra, közigazgatás, igazságszolgáltatás biztosítása a magyarságnak – nem tartották be – jelentette ki, hozzátéve: ezek betartása az az alap, amelyre építeni lehet.

Kifejtette: amikor a pártnak sikerült előre lépni például a nyelvhasználat vagy az oktatás kérdéseiben, az mindig politikai egyezség eredménye volt, ezért “a politikai döntéseket vissza kell hozni az politikába”. Ha ez nem működik, akkor történik olyan, mint most a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziummal, hogy ügyészségi eszközzel próbálják megakasztani azt, amit a politika egyszer már elért. Vagy ott van a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre vonatkozó törvény, amelyet immár több mint négy éve nem alkalmaznak, és ezért senkit sem vonnak felelősségre – tette hozzá.

Kelemen Hunor úgy értékelte, a román pártok részéről “van is, meg nincs is nyitottság” az RMDSZ felé. Ha rá vannak utalva a szavazatainkra, akkor előre lehet lépni – fogalmazott -, ezt bizonyítja az önkormányzati választáson a megyei önkormányzati tisztségek kialkudása Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben és Maros, Szatmár, valamint Bihar megyében.

A román korrupcióellenes ügyészség november elején a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása miatt eljárást indított az iskolaigazgató és a megyei főtanfelügyelő ellen. November 12-én több ezer ember gyűlt össze Marosvásárhelyen és más erdélyi városokban, hogy a magyar felekezeti oktatásért tüntessen, és tiltakozzon a gimnázium ellehetetlenítése, igazgatójának meghurcolása ellen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »