Az osztrákok szerint jogtalan volt a magyar határellenőrzés

A hét elején az osztrák-magyar határ hegyeshalmi szakaszán mindkét oldalon hatalmas, helyenként 30 kilométeres dugó alakult ki a fokozott határellenőrzések miatt. Az osztrák belügyminiszter szerint a magyar hatóságoknak nem volt joguk ellenőrizni a Magyarország felé utazókat, ezért bekérette a bécsi nagykövetet.

"A magyar-osztrák határszakaszon nincsen schengeni határ, Magyarország teljesen jogtalanul végez ellenőrzést" – mondta a Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, és arról is beszélt, hogy emiatt bekérette a bécsi magyar nagykövetet.

Az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt 30 kilométeres kamionsor alakult ki Hegyeshalomnál hétfőn és kedden. A teherautóknak mintegy hat órát kellett várniuk az Ausztriába történő belépésnél, Sopron és Kelénpatak között a várakozási idejük egy óra volt. Hasonló volt a helyzet egy nappal korábban is; akkor is kb. 20 kilométeres sor alakult ki az M1-esen.

Az autósok sem jártak jobban. Helyenként a belső sávon is akadozott a forgalom, ezért az Ausztriába tartóknak azt javasolta a rendőrség, hogy válasszanak más útvonalat. És mivel a magyar hatóságok is ellenőrizték a Magyarországra beutazókat, ezért a határátkelők mindkét oldalán hatalmas torlódás alakult ki.

A Kurier című osztrák lap szerdai száma arról számolt be, hogy a Magyarország felé tartóknak kedden három órát kellett várakozniuk a hőségben, mintegy harminc kilométeres sor alakult ki, és időközben a kerülőutakon – például a B10-es úton – is zsúfolt lett a forgalom.

A burgenlandi rendőrség tájékoztatása szerint a tartományban hétfő óta intenzív és szigorított határellenőrzést folytatnak, mert egyre több migránst tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek, egyre többen érkeztek Ausztriába.

Az újság információi szerint a burgenlandi rendőrség mintegy 160 munkatárssal és a hadsereg segítségével látja el a határ menti szigorított ellenőrzést. A Kurier beszámolója szerint hétfő óta 26 bevándorlót fogtak el.

A lap arról is írt, hogy a határellenőrzést a magyar hatóságok nem jelentették be, és jelenleg megbeszélés folyik a két ország illetékes minisztériuma között a kialakult helyzetről.

Gernot Gasser burgenlandi katonai parancsnok az ORF-nek úgy nyilatkozott, hogy hetente nagyjából 300 "menekültet" tartóztatnak fel a tartományban, jellemzően Nezsider járásban. Tájékoztatása szerint számos alkalommal a határon történik a rajtaütés, azonban előfordul, hogy már Ausztria területén kapják el a migránsokat, így nem tudják, mi módon érkeztek az országba.

A dpa német hírügynökség szerda délután az osztrák belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy a két ország – mint fogalmazott – enyhíteni igyekszik a kialakult feszültséget. Ezért munkacsoportokat állítanak fel, amelyeknek jövő hétig megoldásokat kell kidolgozniuk a kialakult problémára – idézte a dpa a szóvivőt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »