Az osztrák külügy mostanra már Ausztráliával példálózik és uniós hadtesttel állítaná meg a migránscunamit – az "áttelepítési programban" azért még bíznak

Szigorúbb, igazságosabb és rendezettebb uniós menekültügyi rendszert, valamit egy uniós hadtest felállítását szorgalmazta az osztrák külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. Úgy vélte, hogy a tengeren át érkező illegális migránsokat vissza kellene küldeni, vagy egy szigeten kialakított menekültszálláson kellene elhelyezni.

Sebastian Kurz a Die Presse című osztrák napilapnak arról beszélt, hogy meg kellene vizsgálni, hogy mely államok álltak már szembe és küzdöttek meg hasonló migránsáradattal. Példaként az Ausztrália által alkalmazott eljárást említette, amely szerint az ország még azelőtt visszafordította a betolakodókkal teli hajókat, hogy azokat elérték volna a kontinens partjait, és utalt az Egyesült Államokban található Ellis-szigetén folytatott gyakorlatra is, miszerint az amerikai hatóságok még a szigeten eldöntik, hogy ki utazhat be az országba. Kurz hasonló megoldást képzelne el Európában is.

Úgy vélte: a jelenlegi európai rendszer ahhoz vezet, hogy emberek ezrei vesznek oda a Földközi-tengerben, hiszen nagy reménnyel indulnak neki a veszélyes útnak. Kijelentette: meg kell szüntetni az Európába vezető illegális migrációs útvonalakat.

Sebastian Kurz javaslata szerint az uniónak egy olyan hadtestre lenne szüksége, amely a 28 tagállam biztonsági erőiből áll és védi az unió külső határait. Úgy vélte, ez eddig azért nem jöhetett létre, mert tavaly az európai politikának egyetlen célja volt, mégpedig "a menekülteket továbbutaztatása Németország fele".

Kurz egyúttal szigorúbb "menekültpolitikát" szorgalmazott. Meglátása szerint az uniónak le kellene szögeznie, hogy ha az emberek illegálisan érkeznek a kontinensre, elveszthetik a menedékjog iránti igényüket. Úgy vélte, ha a "menekülteket" kimentik a tengerből, még nem jelent egyet azzal, hogy "jegyet kapnak Európába".

Kifejtette azt is, hogy az uniónak több segítséget kellene nyújtania a "menekültek" származási országának, továbbá Európának áttelepítési program által kellene befogadnia az embereket. Kérdés, hogy Európa változtat-e azon a gyakorlaton, hogy az emberek 99 százaléka embercsempésszel érkezik a kontinensre és csupán töredékük az "áttelepítési programmal" – mondta Sebastian Kurz.

A Törökországgal való uniós megállapodásra vonatkozóan a tárcavezető úgy nyilatkozott: ha Európa Törökországra hagyatkozik, veszélyes függőség alakulhat ki. Európának erősnek kell lennie, meg kell tudnia védeni a határait, és magának kell meghatároznia, hogy ki utazhat be a kontinensre – mondta és hozzátette: ezt pedig sem Törökország, sem az embercsempészek nem dönthetik el.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »