Az osztrák közmédia Riefenstahl filmjével hangolt az olimpiára

Az osztrák közmédia Riefenstahl filmjével hangolt az olimpiára

Először szombatról vasárnapra virradó éjjel tűzte műsorára Leni Riefenstahl 1938-as, Olympia című filmalkotását az osztrák közmédia. A riói olimpia tiszteletére szerkesztették adásba a hitleri kultúrpolitika egyik csúcsteljesítményét az ORF3 kulturális csatornán.

A mű nyitányát ókori görög romok és sportolók koreografált mozdulatsorai alkotják, az olimpiai láng útját bemutató térképen pedig Athén és Berlin között Szófia, Belgrád, Budapest, Bécs és Prága egy-egy látványossága került a néző elé. De természetesen látható benne Hitler egymondatos megnyitóbeszéde, Jesse Owens legendás sprintelései és a magyar Csák Ibolya sikere is.

Az ORF3 a filmet tudományos kommentárokkal megszakítva adta le, a bevezető képsorokról például elmagyarázták, hogy Riefenstahl nem személyesen járt Görögországban, hanem külön forgatócsoportot küldött oda, és az elkészült anyagot ideológiai okokból építette bele a filmbe. Az ógörög műemlékek ugyanis a századok során kifehéredtek, és így az ősi tisztaság propagálására kifejezetten alkalmasak lettek, ez az ókorkép ideológiailag jól illett tehát a náci Németország eszményképéhez.

Másik hasonló szimbólumként a harangok jelenlétét emelték ki: a propagandagépezet tisztában volt azzal, hogy az újpogány eszmék árnyékában csak úgy tudja a pátoszt elfogadtatni a néppel, ha az évszázados keresztény kultúrkör elemeire is épít. A tabuként való kezelés és hisztériakeltés helyett tehát a film hatását, művészi nagyságát, propagandisztikus hátterét megvilágítva igyekezett az osztrák köztelevízió a megfelelő kontextusba helyezni a diktatúra filmművészetét. Tette mindezt úgy, hogy számos kritika érte a csatornát a film bemutatása miatt.

A nemzetiszocialista idők filmgyártásának termékeit a második világháború után különösen felügyelték, és a szerzői jogokkal Leni Riefenstahl mellett a német állam is rendelkezett. Nem sokkal a filmrendezőnő 2003-as halála előtt azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megvette ezeket a jogokat, 2008-ban pedig, a hetvenedik évforduló alkalmából még digitalizálták is az alkotást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »