Az osztrák ellenzék bírálta a brüsszeli elvi megállapodást

Míg az osztrák kormány visszafogottan nyilatkozott a hétfőn tartott EU-török csúcsról, az osztrák ellenzék bírálta a migrációs válság kezeléséről körvonalazódó egyezményt.

A hétfőn született megállapodástervezet értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Az osztrák kancellárnak a keddi kormányülést követő értékelése szerint Törökországgal “jó megbeszélések” zajlottak a határvédelemről, azonban tartós megoldás még nem született. Werner Faymann szerint az uniós csúcs lényegében előkészítette a terepet az embercsempészet megfékezéséről és a visszatoloncolás mértékéről szóló megállapodáshoz. A kancellár szerint a korábban elhatározott elosztási rendszer nem, vagy nem elég gyorsan működik.

A kancellár egyúttal cáfolta, hogy Törökország zsarolná az uniót, és tagadta, hogy az EU cserébe szemet hunyna az emberi jogi és a véleményszabadságot érintő kérdések felett. Az unió a kurd kérdésben és a sajtószabadság tekintetében nem tett engedményt – jelentette ki.

A szociáldemokrata politikus szerint az embercsempészet megszüntetéséhez a határok közös védelme vezethet. Kiemelte, hogy az uniós külső határok biztosításán és a regisztrációs központok, a hotspotok működtetésén kell dolgozni.

Faymann emlékeztetett: az uniós csúcson is hangsúlyozta, hogy a menekültek átengedésének véget kell vetni. Úgy vélte, hogy Ausztria januárban hozott döntése olyan figyelmeztetés volt, amely felgyorsította menekülthelyzetről zajló uniós párbeszédet.

Reinhold Mitterlehner alkancellár (Osztrák Néppárt) szerint a brüsszeli csúcson “csak elméletileg” jutottak előbbre, és továbbra is fejtörést jelent, hogy mi történjen azokkal a menekültekkel, akik már Görögországban vannak.

Az osztrák ellenzék egyöntetűen bírálta az elvi megállapodást.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) “politikai öngyilkosságot” emlegetett és a csúcstalálkozót “európai bazárhoz” hasonlította. Egy olyan muzulmán országnak, mint Törökország, ahol a sajtó- és véleményszabadságot lábbal tiporják, és üldözik kisebbséget, nem szabad további engedményeket tenni – írta közleményében az FPÖ főtitkára, Harald Vilimsky.

A párt vezetője, Heinz-Christian Strache a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Orbán Viktort méltatta. Orbán “egy azon őszinte politikusok közül, akik Európát nem akarják eladni vagy megszüntetni” – írta Starche. Az FPÖ elnöke szerint az osztrák kancellár csődöt mondott. Strache egyúttal megköszönte a magyar miniszterelnöknek, hogy “vétójával elhárította az unió őrültségét”.

A Team Stronach párt Törökország követeléseit “rendkívül túlzottnak” nevezte és a megállapodást “kupeckedésként” jellemezte.

Az osztrák Zöldek “Európa megosztottságának végét” követelték. Eva Glawischnig, a párt szóvivője szerint az uniós csúcs kudarcot vallott, nézete szerint a nemzeti elszigetelődés politikája Európa egységét veszélyezteti.

A macedón-görög határ lezárása után több embercsempész választja majd a Bulgárián és Magyarországon át vezető utat az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal vezetője szerint. Gerald Tatzgern az Ö1 közszolgálati rádióban kedden arról is beszélt, hogy a balkáni régióban embercsempész bandák százai működnek. Elmondta: Ausztria ezentúl szorosabban fog együttműködni a görög és a török hatóságokkal és az afganisztánihoz hasonló tájékoztató kampányba kezd a térségben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »