Az őszi paradicsom betegségei

Ha ősz, akkor szürkepenész

Elegendő néhány nap borús, esős vagy erősen szeles időjárás, s számíthatunk a botritisz, másképpen szürkepenész fellépésére, ami a fóliás zöldségtermesztés egyik leggyakoribb kórokozója. Mivel minden hajtatott zöldségfélén megél, vetésforgóval nem tudunk védekezni ellene. Különösen erős a fertőzésveszély az őszi időszakban, amikor az egyre hosszabb éjszakákon az éjjeli harmat is egyre hosszabb ideig megtart.

Hogyan támad?

A földben növényi maradványokon telel át, ezért a fertőzésre évről – évre számítani kell, csak a számára kedvező feltételekre vár. Az egyik ilyen feltétel a nedvesség. A szellőztetés elégtelenségéből adódóan sokáig nedves növényeken szinte biztos a fertőzés. Igaz ugyan, hogy a hőmérsékleti optimuma 25 0C, de 5–40 0C között bármikor képes a kórokozásra. Terjedését elősegítik a növényápolásból adódó sebek, de az ép bőrszöveten keresztül is képes bejutni a növénybe.

Vizenyős, „nyers” földbe ültetett palántákat a gyökérnyaki részen keresztül támadja meg, de a későbbiekben is ki van téve a szár a fertőzésnek. Ha a botritisz foltja körbefogja a szárat, a növény elpusztul. Az uborkát főleg a termés bibepontja felől támadja meg, mivel a virág és annak maradványai kedvező táptalajt biztosítanak számára.

Hogyan ismerjük fel?

Az uborka termése, erős fertőzés esetén, lágyrothadás formájában elpusztul. A rothadó felületen nedves körülmények között szürke penészgyep jelenik meg.

A paradicsom levelén megjelenő tünetek igen jellegzetesek. A levél vége felől támad, megfertőzi a levélnyelet is, s a fertőzött rész  lelóg.  Általában megjelenik rajta a jellegzetes szürke penészgyep. A paradicsom termésén kétféle tünetet okozhat. Az egyik tünet a bogyórothadás, amikor a termés egyre növekvő foltban el kezd rothadni, s a bogyók lehullnak. A másik tünet, amikor a bogyókon apró, 2-3 mm átmérőjű kerek foltok láthatók, középen tűszúrásnyi sebbel. A foltok körül világos gyűrűszerű rajzolat jelenik meg, amelyek nem alakulnak ugyan át lágyrothadássá, de a termés eladhatóságát (árát) nagyban csökkenti.

Hogyan védekezzünk?

A szürkepenész elleni védekezésben nagy szerepe van a megelőzésnek. E célból több teendőnk is van. Az első, a növényi maradványok eltávolítása a fóliasátorból. Ez vonatkozik mind a szezon közbeni zöldmunkákra (levelezés, kacsok eltávolítása), mind a szezon végi nagytakarításra. A második, a zöldmunkák utáni gyors sebgyó-gyulás biztosítása fűtéssel, szellőztetéssel, minimális sebfelülettel. A harmadik, de talán legfontosabb megelőzési teendőnk, a páralecsapódás megakadályozása, vagy legalább is gyors felszáradása rendszeres szellőztetéssel (akár egyidejű fűtéssel is).

A vegyszeres védekezésről tudnunk kell, hogy gyógyítani nemcsak leállítani tudjuk a további fertőzést. Ezért fontos, hogy idejében, a legelső tünetek megjelenésekor, de akár megelőző jelleggel is kezdjük meg a védekezést a szürkepenész ellen. Permetezésre Rovral-t, a Teldor-t vagy a Switch-et tudjuk ajánlani, a várakozási időt betartva! Amennyiben a paradicsomvész vagy a peronoszpóra ellen is kell védekeznünk, használhatjuk a Bravo-t vagy az Amistar-t.

Gál István, Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 38. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaPro Agricultura Carpatica AlapítványgazdaságmezőgazdaságparadicsomzöldségtermesztésForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »