Az Orvosok Határok Nélkül megsértődött az EU-ra, mert az náluk lassabban és költségesebben tudja csak elárasztani Európát

AZ Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi humanitárius szervezet kijelentette: nem fogadja el az uniós támogatásokat, mert nem ért egyet az EU migránspolitikájával, különösen a Törökországgal kötött megállapodással.

Az MSF szerint ez „jelzés az EU embertelen eljárása s erőfeszítései ellen, hogy a menekülteket és szenvedésüket távol tartsák az európai partoktól".

„Három hónappal az EU-török alku hatálybalépését követően, amit az európai kormányok sikerként próbálnak tálalni, a menedékkérőket továbbra is kiutasítják, s kénytelenek megfizetni ennek az embertelen politikának az árát” – olvasható a közleményben.

Az EU-török migrációs egyezmény értelmében a március 20. után Görögországba érkezett illegális határátlépőket visszaszállítják Törökországba, de csak menedékkérelmük megvizsgálását követően, ha elutasítják azt. Ezután Törökország legálisan Európába indíthat ugyanannyi, magát szíriainak valló betolakodót. Ez az "embertelen eljárás" ráadásul 6 milliárd eurónkba kerül.

Az égei-tengeri görög szigeteken jelenleg több mint 8000 betolakodó vesztegel, köztük számos – kíséret nélkül utazó – magát kiskorúnak valló is. Az MSF-nek az a legfájóbb, hogy a migránsok hónapokig kénytelenek nyomorúságos körülmények között élni a túlzsúfolt befogadó- és regisztrációs központokban. Bezzeg, ha azonnal bejöhetnének lányokat tanulmányozni

Elégedetlenek az unió elárasztási sebességével

Jerome Oberreit, az MSF főtitkára bírálta az Európai Bizottság legutóbbi javaslatát is, amelynek értelmében nagy részben „lemásolnák” az EU-török megállapodást, s ennek megfelelő alkukat kötnének több mint 16 afrikai és közel-keleti állammal. Oberreit szerint ezzel Brüsszel egy „cukor és korbács” rendszer keretében az elkövetkező öt évben nyolcmilliárd eurót szánna olyan államoknak, mint Jordánia, Libanon, Nigéria vagy Líbia. Cserébe több illegális bevándorlót szállítana vissza az unió ezekbe az országokba. Azok az államok, amelyek együttműködnek, jutalmat kapnak, míg azoknak, amelyek nem, a kereskedelem, valamint a fejlesztési segélyek terén hátrányos következményekkel kell számolniuk – fűzte hozzá.

Oberreit kijelentette: az EU nem arra fekteti a hangsúlyt, hogy embereknek menedéket adhasson, hanem hogy lehetőség szerint sikeresen távol tartsa őket.

Az MSF saját közlése szerint 2002 óta nyújt segítséget a Földközi-tengeren keresztül Európába érkező "menekülteknek" Görögországban, Szerbiában, Franciaországban, Olaszországban, a menedékkérők származási országaiban, valamint magán a Földközi-tengeren is. Az elmúlt másfél év során nagyjából 200 ezer betolakodót kezeltek.

A MSF adatai szerint a segélyszervezet 92 százalékban magánadományokból fedezi a tevékenységét, emellett bizonyos programok tekintetében pénzügyi partnerségeket is kötnek intézményes pénzadókkal. Tavaly a központi EU-intézmények 19 millió euróval, míg az uniós tagállamok 37 millió euróval támogatták a szervezetet.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »