Az orvosok bére 207 ezer forinttal emelkedik

 

Szeptembertől a szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel egyeztetve béremelés lesz az egészségügyben.

Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a szakdolgozók (például az ápolók, intenzív aneszteziológiai szakasszisztensek stb.) és közalkalmazottként dolgozók bére 26, 5 százalékkal, a szakorvosok, szakgyógyszerészek és az orvosi bértábla alá tartozó egyetemi végzettségű dolgozók bére 107 ezer forinttal fog emelkedni.

A 2017-es évben a szakdolgozóknál további 12 százalékos emelés jön, majd 2018-2019-ben 8-8 százalékos emelés következik esetükben.

Az orvosok esetében 2017. november 1-től további 100 ezer forinttal emelik a béreket – emelte ki.

Az államtitkár hangsúlyozta, alapbéremelésről van szó, vagyis a mozgóbér elemeket az emelt alaphoz kell viszonyítani.

Az idei szeptember 1-jei, valamint a jövő novemberi 1-jei béremelés összesen 207 ezres emelést jelent; a költségvetésnek mindez idén 19, 2 százalékos forrásbővülési kötelemmel járt, ami az ágazat rendelkezésére áll.

Ez a következő évben már egész évre vonatkozóan 86 milliárd forintot fog kitenni, összességében 2016-2017-re ez 100 milliárd forintot jelent – közölte Mészáros János.

A béremelés itthon tartó erőt fog tudni képezni –  jelentette ki az államtitkár.

Mint mondta, a szeptemberi béremelés első utalása októberben történik majd meg.

Az Országos Egészségügyi Pénztár külön informatikai rendszert hozott létre, mert azoknak az intézményeknek, amelyek dolgozói béremelést kapnak, regisztrálni kell, és szeptember 9-ig ezen keresztül kell az igényelést benyújtani – mondta Mészáros János.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »