Az oroszok megerősítették: nagy mennyiségű radioaktív anyag került a légkörbe

Az oroszok megerősítették: nagy mennyiségű radioaktív anyag került a légkörbe

Az orosz állami meteorológiai szolgálatot (Roszgidromet) vezető Makszim Jakovenko arról biztosította a közvéleményt, hogy a mért értékek nem jelentenek veszélyt a lakosságra. Leszögezte:

az intézetnek nem feladata, hogy kiderítse a szennyezés forrását.

Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország megerősítette a francia nukleáris biztonsági intézet (IRSN) jelentését, amely november 9-én arról számolt be, hogy

az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött.

Hírdetés

Az IRSN szerint a sugárzó anyag Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe szeptember utolsó hetében. Mindkét ország tagadta, hogy atombaleset történt volna a területén.

A Roszgidromet közleményében azt írta: nagyon erősen szennyezett mintákat kapott két mérőállomástól, az Ural déli részéről szeptember 25. és október 1. között. Az argajasi mérőállomáson az előző havi érték 986-szorosát mérték, míg Novogornijban 440-szeresét.

Az időjárás-kutató intézet nem zárta ki, hogy a sugárzás elérte Európát.

A mérőállomások közelében található a Roszatom Majak nevű nukleáris létesítménye, ahol atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel, illetve ipari és kutatási célra használatos radioaktív anyagokat gyártanak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »