Az oroszok jól járnak az emelkedő olajárral: csúcson a rubel

MTI nyomán

Az idei év legerősebb szintjét ütötte meg a rubel dollárhoz viszonyított árfolyama, és be is pörögtek a részvényárfolyamok a moszkvai tőzsdén hétfőn, miután a globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent nyersolaj hordónkénti ára 50 dollár fölé kúszott a kőolaj-kitermelés tervezett korlátozásáról kötött megállapodásnak köszönhetően. Ez a legjobb gazdasági hír, amit egy ideje a Kremlben hallottak.

A dollár 62,33 rubelen forgott hétfő délelőtt, az orosz fizetőeszköz 0,7 százalékkal drágult napi szinten. Utoljára tavaly októberben volt ilyen erős a rubel árfolyama.

Az euróhoz képest több mint két havi csúcsra nőtt a rubel árfolyama a nemzetközi bankközi devizapiacon: napi minimumán 70 rubel alá, 69,865 rubelre esett a jegyzés, ez 79 kopejkával alacsonyabb a múlt heti záróértékhez képest.

A Brent decemberi szállításra hordónként (159 liter) 50,58 dollárba került kora délután, 39 centtel, 0,78 százalékkal emelkedett az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Napi csúcsán 50,90 dolláron forgott. Elemzők azonban óvatosságra intenek, a makacsul fennálló túlkínálat miatt kétséges, hogy tovább tud-e emelkedni az olaj ára.

Ha pedig áremelkedés kifullad, a pillanatnyi fellélegzés után az orosz eszközök ismét nyomás alá kerülhetnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »