Az oroszok Hawaii partjainál kémkednek

Orosz kémhajó tűnt fel Hawaii mellett nemzetközi vizeken a Csendes-óceán peremén (Rimpac) elnevezésű hadgyakorlat alatt, de jelenléte nem fogja zavarni a manővert – erősítette meg csütörtökön az Egyesült Államok haditengerészete.

Clint Ramsden főhadnagy, az amerikai csendes-óceáni flotta szóvivője szerdán elmondta: a Balzam-osztályú kémhajó nemrég érkezett. „Tudjuk, hogy ott van, és megtettünk minden szükséges óvintézkedést, hogy megvédjük a fontos információinkat. Jelenléte azonban nem zavarja a hadgyakorlat megtartását” – jelentette ki.

A 26 állam részvételével tartott Rimpac a világ legnagyobb nemzetközi haditengerészeti manővere. Negyvenöt hajó, 200 repülőgép és több mint 25 ezer katona vesz részt rajta. A művelet augusztus elejéig tart.

A manőver során a haditengerészek aknamentesítési feladatokat, tengeralattjáró-vadászatot és csapatok partraszállását gyakorolják.

Ramsden szerint Oroszország utoljára 2012-ben vett részt a hadgyakorlaton, míg orosz kémhajó utolsó alkalommal 2004-ben járt Hawaiinál.

A tisztségviselő nem közölte az orosz hajó helyzetét, csak azt, hogy az Egyesült Államok 200 tengeri mérföldes kizárólagos gazdasági övezetén belül tartózkodik.

Az amerikai haditengerészet is végzett már hasonló műveleteket idegen partok előtt. Ramsden szerint ugyanakkor az Egyesült Államok betartja a hajózás és átrepülés szabadságának nemzetközi jogi alapelvét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »