Az orosz vád Amerika ellen: politikai rasszizmus

A Nyugat “politikai rasszizmusát” nyilvánítja ki, amikor lekezelően viszonyul azokhoz az országokhoz, amelyek nem osztják az Amerika-központú világ értékeit – jelentette ki vasárnap a TVC orosz televíziós csatornának adott nyilatkozatában Alekszej Puskov, az orosz állami duma külügyi bizottságának elnöke.

“Azt mondják nekünk: na és ki áll a ti oldalatokon? Tudják, ez egyfajta nyugati politikai rasszizmus” – fogalmazott Puskov a moszkvai önkormányzat többségi tulajdonában lévő országos csatornának.

A bizottsági elnök szerint Oroszországot nemcsak Bolívia és Kuba támogatja, ahogy azt Nyugaton állítják.

“Elvileg az Amerika-központú világ ellen lép fel az emberiség nagyobbik része. Kína, India, Brazília, Latin-Amerika nagyobbik része és az arab világ is – nézzék csak meg Egyiptomot” – hangoztatta a képviselő.

Megítélése szerint az Amerika-központú világ nem feltételezi egy olyan ország létezését, mint Oroszország. Azért mert az “problematikus”: nukleáris fegyverrel rendelkezik, hatalmas területtel és erőforrásokkal, valamint “függetlenségi potenciállal” rendelkezik. “Ez pedig nem illik bele az amerikai globális projektbe” – mondta Puskov.

Megfogalmazása szerint a Nyugatnak alanyokra van szüksége a világában, nem pedig olyan objektumokra, amelyek jelentős mértékben függetlenek tőlük.

“Ezért, amikor azt mondjuk, hogy egy másfajta világrendért kell küzdenünk, nem egy Amerika-központúért, hanem valami másfajtáért, amelyben az érdekek egyensúlya érvényesül, akkor ténylegesen a nemzeti létezésünk és túlélésünk feltételeit biztosítjuk. De ezzel nagyon sok olyan országot vonzunk a saját oldalunkra, amelyek a közelmúltig nem játszottak vezető szerepet a politikában” – mondta a duma külügyi bizottságának elnöke.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »