Az Origó teljes kultrovata lecserélődött

Zajlik az újságírók vándorlása, vándoroltatása a Faktortól az Origóig, Origótól a VS-ig, esetleg a VS kultúrarovatából a jelek szerint szerveződő új platformig. Eközben érkeznek az Origóra a Nemzeti Színház- és Opera-ajánlók.

Az Origó teljes kultúrarovata lecserélődött az utóbbi időkben. Úgy tudjuk, volt, aki felmondott, másokat cégcsoporton belül helyeztek át. Utóbbira a Vs.hu újságíróinak távozása miatt lehetett is számítani: korábban a Népszabadság számolt be arról, hogy az MNB-alapítványok körüli botrány miatti távozások után Makai Józsefet, az Origó volt senior szerkesztőjét kérhetik fel „a Vs.hu újrapozicionálását előkészítő munkacsoport vezetőjének”. Tevan Imre felelős szerkesztő, illetve Kling József kulturális rovatvezető neve is kikerült az Origó impresszumából, információink szerint nekik is a cégcsoporton belül ajánlottak munkát.

Csökkentett üzemmód?

A három szerkesztőség körüli változások még egy ideig valószínűleg nem kerülnek nyugvópontra. Ismeretes, az Origót tavaly vette meg a New Wave Media Kft., a VS-t tulajdonló New Wave Production testvércége. A Magyar Telekom 4,2 milliárd forintért adott túl a portálon. Az idén aztán fény derült rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok bőkezűen támogatták a Vs.hu-t, több mint félmilliárd forintot adva különféle projektekhez. Az ügy robbanása után a Kreatívon még megvédte a dolgot Lebhardt Olivér főszerkesztő, pár nappal később viszont tucatnyi újságíró mellett ő is bejelentette felmondását. A Vs.hu-ról egyébként már 2013 végén megírta a Cink, hogy közvetve Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás állhat mögötte – ezt az információt az idén, az MNB-botrány kirobbanása után cáfolta először a New Wave.

A VS felmondott munkatársai az előző hét végéig vállalták a munkát, a Népszabadság pedig még arról számolt be, hogy azután csökkentett üzemmódban mehet tovább a portál. A napilap szerint még nem döntötték el, mi legyen az oldallal, és az újrapozicionálás után derülhet ki, feltöltik-e az Origó újságíróival, esetleg a két portált összevonják. A csökkentett üzemmód egyébként főleg a hét elején volt tapasztalható: akadtak olyan napok is, amikor este hat után már csak egy-két cikk került fel az oldalra.

Meglátjuk, mi lesz, ha dőlnek majd a közpénzek

Mindenesetre a VS több munkatársát is pikánsan érinthette az Origóval közös tulajdonosi struktúra alá kerülés: 2014 közepén, még Sáling Gergő főszerkesztő elmozdítása után mondtak fel sokan a portálnál, és mentek át a Vs.hu-hoz. Az akkor a VS-hez kerülő exorigósok egy része most nyilvánosan is bejelentette, hogy a VS-től is távozik. Az idén közben az Origó–New Wave-csoport tartalomért felelős igazgatójának, illetve előbbi főszerkesztőjének nevezték ki a Faktor volt ügyvezetőjét, György Bencét. Még a HVG.hu számolt be róla április végén: György egy szakmai beszélgetésen nem adott egyértelmű választ arra, mi lesz, ha a VS után az Origót is közpénzekkel tömik majd ki, és így sikerül elérni a nyereséget vagy a nullszaldót. „Majd meglátjuk, jó? Nyugodtan kérdezd meg akkor tőlem!” – mondta az Origó új főszerkesztője.

Más gondok köthetik most le György Bencét, akivel együtt a Faktortól többen is érkeztek az Origóhoz. Előbbi főszerkesztője Gábor László, vezető szerkesztői Németh Róbert, Sándor Zsolt és Turi Zoltán voltak: most mindannyiuk neve olvasható az Origó impresszumában. Gábor László főszerkesztő-helyettesi pozícióba került, értesülésünk szerint az ő feladata a kultúrarovat útjának egyengetése is. Ez a jelek szerint szintén a faktorosok áthozatalát jelenti: az impresszum szerinti három jelenlegi kultrovatos, Csermely Gábor, Tasnádi Kata és Verrasztó Annamária mindannyian a Faktornál voltak korábban. Úgy tudjuk, nem volt konfliktusmentes a kultúrarovat átállása: akadt, aki felmondott, másokat a cégcsoporton belül helyeznek át. Pálos Máté már a Magyar Narancs munkatársa, a héten jelentkezett első cikkével, amely a folyóiratok támogatásának csökkentéséről szól. Korábban szerepelt az impresszumban Kling József és Kovács Bálint neve is, de ők azóta nincsenek ott.

Hangsúlyosan kezelni a Nemzetit

Értesülésünk szerint a Faktor után az Origónál is kiemelten igyekeznek foglalkozni Vidnyánszky Attilával és a Nemzeti Színházzal. Ez jellemző volt már a Faktorra is: rendszeresen pozitívan írtak a Nemzeti darabjairól, Vidnyánszky pedig többször is volt a Faktor TV vendége. Május elején már az Origóra került ki egy hosszú cikk Szenvedélyek színháza címmel, amely a lead első mondatának szellemében íródott (a szerző nevének feltüntetése nélkül): „Eddigi legsikeresebb évadára készül a Nemzeti Színház.”

Kerestük Gábor Lászlót azzal kapcsolatban, tényleg kiemelten kell-e már kezelni az Origónál Vidnyánszkyt, és valóban ebből adódtak-e konfliktusok a lapnál. Gábor megkeresésünkre közölte: nem tudja, mit értünk azon, hogy „erősödött a nyomás” a kultúrarovaton, és arra is kíváncsi, ezt hol „lehetett hallani”. Ugyanakkor hozzátette: „Az Origón – ahogy a Faktornál is tettük – hangsúlyosan kezeljük az olyan kiemelt kulturális intézményeket, mint a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Színház, a Müpa, a Zeneakadémia és a nagy múzeumok. És természetesen beszámolunk minden fontos kulturális témáról, eseményről és intézményről.”

Az operaházra ugyan nem vonatkozott a kérdésünk, de ha már a főszerkesztő-helyettes említette, megnéztük azt is. Nem titok ugyanis, hogy a Faktor véleményrovatának egyik visszatérő szerzője volt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Most csütörtökön aztán már az Origónál olvashattuk a Shakespeare+ című, szerző nélküli anyagot, amelyet így vezetnek fel: az operaház részéről „nemcsak valaha volt legnagyobb, hanem legsokszínűbb fesztiváljuknak is szánják a tematikus Májusünnep-sorozat idei programját”.

Érdemes rátekinteni az Origó címlapjára szombat délelőtt is: a kultúrarovat kint lévő öt anyagából egy a Nemzetiben bemutatandó darabot tolja meg, egy a Müpa koncertjét harangozza be, a harmadik az MMA által támogatott dal- és táncjátékot mutatja be, a negyedik az említett, már két nappal korábban is címlapon lévő „legsokszínűbb fesztivál” az operaházból. Ötödikként a Punnany Massif koncertjeinek promója fért ki.

Szombat délelőtti kulturális állapotok az Origón Forrás: Origó

A címlapon továbbá árulkodó volt a kultrovat melletti üzenet is: ahol most a „lándzsarázó” kifejezés szerepel, ott hosszú ideig a „game over” volt olvasható nemrég, utalva a kultúrarovatban végbemenő változásokra is.

Valami más veszi kezdetét

A VS impresszuma helyén egyébként napok óta azt olvashatjuk: „Átalakítás alatt.” Ugyanakkor a lap kultúrrovata már korábban jelezte, hogy valahogy másként folytathatja majd működését. A kedvenc filmbefejezéseket számba vevő, mintegy búcsúnak szánt cikk végén ezt olvashatjuk: „A Vs.hu kultúrarovata ebben a formájában elbúcsúzik. Cannes-ból még jelentkezünk tudósításokkal, utána pedig valami más veszi kezdetét.”

Valami más vette kezdetét a Faktornál is, amiről a Népszabadság azt írta: minihírgyárrá alakulna át. Itt jön be a képbe a Ripost is: a bulvárlap két tulajdonosa, Ómolnár Miklós és Schatz Péter vette meg nemrég a Faktort működtető Nouvelle Media Kft.-t. A Faktor szerkesztőségében korábban többtucatnyian voltak, sokan viszont tőlük az Origóhoz távoztak Györgyékkel együtt. A Faktor új főszerkesztője Ómolnár Miklós lett, Schatz pedig a Népszabadságnak arról beszélt: lát még lehetőséget szinergiára is a Faktor és a Ripost között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »