Az ördög nem alszik

Az ördög nem alszik

Ha valaki kisebb-nagyobb bőr- és lágyrészsérülést szenved, a baleseti sebészeten ellátják, és kap egy tetanus elleni védőoltást is. Sokan még ma sem értik, ez utóbbi miért lényeges.

A tetanus elleni védőoltás horzsolt és nyílt sebek esetén előírás, természetesen a páciens érdekében, a megelőzés jegyében. A tetanus – más néven merevgörcs – kórokozója a Clostridium tetani nevű baktérium, amely az oxigénszegény környezetet kedveli, és az általa termelt mérgező (toxikus) anyagokon keresztül fejti ki súlyos, görcsöt kiváltó, valamint a szív- és érrendszerre is káros hatását.

Akár egy apró sérülés is behatolási kapu lehet a baktérium számára, de különösen a mélyebb, roncsoltabb – szúrt, lőtt, harapott –, illetve földdel, fűvel, salakkal vagy másként szennyezett sebek veszélyesek. A betegség lappangási ideje átlagosan 3–21 nap, tünetei a következők: kezdetben fej-, nyakfájás, fény- és hangérzékenység, később pedig a típusos izomgörcs. Ez „leszálló” jellegű, azaz először az arc, a fej és a nyak izmait érinti, majd tovaterjed a törzs, a hát és a végtagok izmaira. Ilyenkor már kialakul a jellegzetes testhelyzet, amikor a beteg szinte csak a fején és a sarkán támaszkodik, teste ívszerűen megfeszül.

A legvégső szakaszban jelentéktelen fény- és hangingerekre is durva görcsrohamok jelentkeznek, amelyek izomszakadáshoz, csonttöréshez is vezethetnek. A gége- és légzőizmok görcse miatt a betegség legtöbbször végzetes kimenetelű, a halálozási arány 30-50 százalék.

Hírdetés

A fentiek alapján, gondolom, nem kell hangsúlyoznom a védőoltás jelentőségét. Jelenleg a sürgősségi ellátásban Tetanol Purt kap a sérült, erősen szennyezett sebeknél viszont emberi ellenanyagot (Tetig 500) is adni kell.

Az oltás után felléphet átmeneti láz vagy hőemelkedés, mely azonban hamar szűnik. Az oltások mellett a betegség megelőzésében jelentős szerepe van a szakszerű sebellátásnak, amelyet a szakorvos minden esetben elvégez.

Kialakult tetanus betegség esetén az intenzív osztályon zajló kezelésnek is része az alapos sebkimetszés, és a toxoid mellett a Tetig 500 adása is. Antibiotikumot szintén kap a beteg, s ugyancsak fontos a gyógyszeres nyugtatás, az izomlazítás és – legtöbbször – a gépi lélegeztetés.

Bár elvileg lehetnek gyógyult, túlélő esetek, nem árt megjegyezni: a tetanus halálos betegség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »