Az olaszoknak nem tetszene, ha Ausztria visszaállítaná a határellenőrzést a Brenner-hágón – hisz nincs is "menekült"invázió

Matteo Renzi olasz kormányfő pénteken cáfolta, hogy országa "menekült"invázióval néz szembe. Hangsúlyozta továbbá: Róma Brüsszelben fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy Ausztria nem tartja be a schengeni megállapodást, ha Bécs visszaállítaná a határellenőrzést a Brenner-hágón.

"Osztrák barátainknak mondom: a Brenner-hágó nem egy alagút, amely összeköti országainkat, hanem egy szimbólum. Nem fogjuk elfordítani tekintetünket, ha valaki megsérti a szabályokat" – mondta Renzi.

Az olasz kormányfő kijelentette: országát nem fenyegeti "menekült"invázió. A migránsválság nagy kihívást jelent, de Olaszország képes megbirkózni vele. "Nem akarom a problémát lekicsinyleni, inkább egy világos jelzést adni: az idén érkezett menekültek száma csak egy kevéssel haladja meg a tavaly érkezettekét. Az olaszoknak pedig azt mondom: a józan észnek kell győznie" – jelentette ki Renzi.

Az olasz kormány abban reménykedik, hogy Bécs kész meghátrálni a Brenner-hágó körül kialakult vitában. Az olasz kormány két tagja, Paolo Gentiloni külügyminiszter és Angelino Alfano belügyminiszter a brüsszeli Európai Bizottságnál tiltakozott szerdán az ellen, hogy Ausztria visszaállítaná a határellenőrzést a Brenner-hágón. Gentiloni és Alfano szerint Brüsszelnek azonnal meg kell vizsgálnia, hogy Bécs tervezett lépései összhangban vannak-e az uniós joggal.

Filippo Bubbico olasz belügyminiszter-helyettes a Quotidiano Nazionale című napilap pénteki kiadásában elmondta, hogy az osztrák kormány akkor fogja visszavonni határellenőrzési terveit, ha világosan megmutatkozik: nem lesz "menekültinvázió Dél-Olaszországból".

Vincenzo Amendola külügyi államtitkár emellett "veszélyesnek" minősítette Bécs terveit egy határkerítés felállítására a Brenner-hágón, és reményét fejezte ki, hogy az osztrák kormány az április 24-én esedékes elnökválasztást követően nagyobb párbeszédkészséget mutat. Az államtitkár arra is figyelmeztetett, hogy a hágó lezárásából eredő költségek hatalmasak lennének.

Az olaszok többsége is bírálja a határellenőrzések bevezetésének tervét. Az Ixe közvélemény-kutatócég felmérése szerint az olaszok 72 százaléka ellenzi a határkerítést, míg 24 százalékuk támogatja Ausztria elképzeléseit.

Bécs ugyanakkor arra számít, hogy a balkáni útvonal lezárása miatt mintegy 300 ezer betolakodó érkezik majd a Földközi-tenger felől Olaszországba, ahonnan a Brenner-hágón át folytathatják útjukat Ausztriába és más nyugat-európai országokba.

(MTI nyomán)

Szigorítják az ellenőrzést az osztrákok az olasz határon

Hasznos idióták tüntettek az európai határok lezárása ellen a Brenner-hágónál – rátámadtak a rendőrökre is, hisz nekik szabad


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »