Az olaszok különleges erőket küldtek Líbiába

Az olasz kormány különleges egységeket küldött Líbiába, a 40 és 100 fő közötti kontingens titkosszolgálati feladatok mellett a líbiai hadsereg katonáinak kiképzését és aknamentesítési feladatokat fog ellátni azokon a területeken, amelyeket a miszrátai milíciák visszafoglaltak a dzsihadistáktól – közölte csütörtöki kiadásában a La Repubblica című olasz napilap.

Kormányzati források megerősítették a különleges egységek Líbiába küldését, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem fognak harci cselekményekben részt venni az észak-afrikai ország Tripoliban székelő egységkormányának oldalán.

A múlt héten Matteo Renzi olasz miniszterelnök kormánya belegyezett abba, hogy az Egyesült Államok olaszországi légitámaszpontokról mérhessen csapásokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet líbiai állásaira.

Az olasz ellenzéki pártok viszont arra figyelmeztettek, hogy országuk belebonyolódhat a líbiai háborúba. Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) sürgette a kormányt: kérjen engedélyt az olasz parlamenttől arra, hogy katonákat küldhessen Líbiába.

Maurizio Gasparri, az ugyancsak ellenzéki Forza Italia parlamenti képviselője szerint „a fundamentalisták elleni küzdelem fontos, azonban a kormány eddig kizárta katonáink Líbiában való bevetését”. „A kormány hazudott volna a parlamentnek?” – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »